JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Snakk med barna

Regjeringen gikk mandag ut med en liste med råd for hvordan voksne bør snakke med barn etter terrorhandlingene.

Statsrådene Kristin Halvorsen, Audun Lysbakken og Anne-Grethe Strøm-Erichsen innkalte mandag ettermiddag til et hastemøte med pressen. Agendaen var hvordan vi viser omsorg og snakker med barn og unge etter terrorhandlingene.

– Mange barn og unge er usikre nå, og alle voksne som er i kontakt med barn og unge har ansvar for å skape trygghet og ro, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Romerikes Blad.

De tre statsrådene presenterte en liste med råd om hvordan voksne bør snakke med barn og unge i den situasjonen vi alle befinner oss i nå.

Fem råd til voksne

- Forsøk å være rolig. Bruk god tid på å snakke med barna om det som har skjedd, og forklare dem at det er greit å stille spørsmål og fortelle om det de er opptatt av.

- Ærlig og forståelig informasjon er viktig. Sjekk at barna har forstått ved å spørre dem om deres mening og tanker.

- Forsikre barna om at de er trygge, og tilbring mye tid sammen (utendørsaktiviteter, lesestunder eller lignende). Vis omsorg og kjærlighet.

- Fortell barnet positive ting om hjelpearbeidet og alt som gjøres for å hjelpe rammede.

- Samtaler mellom voksne kan skremme barn. Vær oppmerksom på hva barn overhører. Begrens tilgang til mediedekningen, både på internett, TV, radio og aviser (særlig TV-bilder kan forverre barns stressopplevelser).

– Jeg oppfordrer nå alle voksne til å ta initiativ til å snakke med barn og unge om det som har skjedd, sier Kristin Halvorsen.

– Hjelpearbeidet fungerer, men nå er det viktig å hjelpe dem vi kan nært, sier Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

– Det er også mange som ikke har et stort nettverk rundt seg, så det er viktig at man tar kontakt med folk rundt seg, sier Halvorsen.

1,5 mill. barn og unge

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken sier det er 1,5 millioner barn og unge som har et behov for informasjon.

– Alle voksne har et særlig ansvar for å skape trygghet for barn, sier Lysbakken.

– Vi er utfordret nå, og vi er nødt til å sørge for trygge omgivelser. Dette er alle voksnes oppgave, understreker Lysbakken.

– Derfor kan de fem punktene regjerningen presenterer nå være en grei rettesnor for dem som er usikre på hvordan de skal gripe dette an, sier barne- og likestillingsministeren.

De fem rådene er noe Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har samarbeidet og samlet seg om.

– Vi skal heller ikke glemme barns rett til å være engasjerte, så det er viktig å vise at demokratiet går videre, sier Lysbakken.

Kristin Halvorsen opplyser også at det fram mot studie- og skolestart vil bli jobbet fram et opplegg som skal legges fram og iverksettes når studenter og skolelever er tilbake fra ferie. (ANB)

Annonse
Annonse