JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke passende å kommentere

Aps Martin Kolberg synes det er malplassert å kommentere valgmålinger midt oppe i en nasjonal tragedie.

Arbeiderpartiet får hele 41,7 prosent oppslutning på en fersk meningsmåling. Dette er 11 prosentpoeng fram fra junimålingen.

Assisterende partisekretær Odd Erik Stende har fått jobben med å svare for partiet.

– Vi oppfatter dette som enda et uttrykk for det norske folks medfølelse med ofrene etter terroren i Oslo og massakren på Utøya, og at de svarer på vold med mer demokrati, sier Stende.

Det er Synovate som har gjort målingen for Dagbladet, og den er tatt opp i dagene 29-30 juli.

Kolberg finner det smakløst å kommentere en valgmåling, når nasjonen og Ap står midt oppe i en krise av enorme dimensjoner.

– Dette er åpenbart et uttrykk for medfølelse og sympati. Mer vil jeg ikke si. Partiene er blitt enige om å stille valgkampen i bero fram til midten av august, sier Kolberg til NTB.

Målingen er gjort med et utvalg på 500 personer, mot vanligvis 1.000.

– Den er tatt opp på et ekstraordinært tidspunkt. Utvalget er halvparten av det vi vanligvis bruker. Det betyr betydelige feilmarginer. Men målingen tyder på at Arbeiderpartiet har vunnet oppslutning etter terrorangrepene, sier direktør i Synovate, Erik Dalen til Dagbladet.

Målingen gir Høyre en oppslutning på 23,7 prosent mot 28,5 prosent i junimålingen. Fremskrittspartiet får 16,5 prosent mot 19,5 prosent sist. SV får 4,5 prosent, Kristelig Folkeparti 4,4 prosent, mens Senterpartiet og Venstre ifølge målingen ender på 3,8 prosents oppslutning.

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen er ikke overrasket over det store utslaget for Ap. Han sier det klart er elementer av sympati og patriotisme i målingen, men understreker at tallene må tolkes med stor varsomhet, både for Ap og de store opposisjonspartiene H og Frp.

– Det er svært vanskelig å spå om bølgen har nådd toppunktet, og hvor fort den eventuelt avtar. Terrorsaken vil fortsatt ha stort trykk også om seks uker når valget skal holdes, så det er fullt mulig at Ap får en gevinst, sier Aarebrot.

I en meningsmåling Sentio gjorde for Sunnmørsposten etter terrorangrepene som ble offentliggjort fredag, økte Arbeiderpartiet sin oppslutning med over 10 prosentpoeng til 38,7 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse