JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot å kvele debatten

Ola Borten Moe (Sp) advarer mot å kvele debatten etter 22. juli, og han synes ikke islamdebatten i Norge har vært spesiell hatefull.

Olje- og energiministeren advarer mot å forsøke å tie i hjel ytringer vi ikke liker, etter terrorangrepene 22. juli, skriver Klassekampen.

– Vi kan ikke slutte å ha kvasse ordskifter etter 22. juli, heller ikke om islam, sier Borten Moe til avisen.

Han forteller han er stolt over måten hele Norge har stått samlet i uken etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya, men advarer mot å la tragedien kvele den offentlige debatten.

– Hvis vi nå lager en kompakt konformitet med strenge, spesifikke regler for hva som er lov og ikke lov, så havner vi fort i en situasjon der visse virkelighetsoppfatninger blir stigmatisert. Men det betyr ikke at de opphører å eksistere, sier han.

Moe har selv vært aktør i debatten om det flerkulturelle Norge, blant annet da han i Klassekampen for et drøyt år tilbake sammenlignet radikal islam med nazisme. Moe sier han fortsatt kan stå ved det han har sagt.

– Alle har nå godt av å ta en pust i bakken og tenke gjennom det de har sagt, men jeg mener selv at jeg har vært forsiktig med å generalisere overfor grupper eller klistre spesifikke samfunnsproblem til spesifikke grupper, sier han.

Heller ikke på generelt grunnlag mener Moe at islamdebatten i Norge har vært spesiell hatefull.

– Med unntak av enkelte overtramp har vi ikke hatt et klima i islamdebatten som har vært uvanlig hardt eller uanstendig. Vi må kunne diskutere islam på samme vis som vi diskuterer andre ting, og kan ikke holde kjeft i frykt for å trampe folk på tærne. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse