Nå starter valgkampen
Opposisjonspartiene vil dominere starten på valgkampen.
Høyre drar i gang sin valgmaskin i Spikersuppa i Oslo lørdag, etter en nedtonet seanse med appeller fra alle partier. Frp-leder Siv Jensen har valgt seg Sandnes.
Ap deltar med lav profil på fellesstarten som går mange steder i landet, men kommer heller ikke neste uke til å drive aktiv valgkamp. Partiets rikspolitikere melder seg først på når den nasjonale minnemarkeringen i Oslo søndag 21. august og Utøya-arrangementene er gjennomført.
Partisekretær Raymond Johansen minner om at det gjenstår begravelser og markeringer. Til Klassekampen sier han at alt dreier seg om sorgen, fra topp til bunn i partiet. På hovedkontoret er flere opptatt med å skrive minneord og organisere begravelser enn å forberede valgkamp og spre materiell.
– Mange gruer seg voldsomt til å skulle drive med valg, sier Johansen.
Opposisjonspartiene er nøye med å påpeke at de respekterer sørgeperioden, men at det nå er fire uker til valget og på tide å komme i gang. Valgdagen er mandag 12. september.
Boder langs Karl Johan
I Oslo vil de tradisjonelle valgbodene bli åpnet lørdag, og etter fellesstarten klokken 12, blir lokale kandidater å treffe. Fra Ap stiller ordførerkandidat Rune Gerhardsen og byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn, men ingen fra partiledelsen eller regjeringen.
Høyre satser stort i Oslo og har leid hele Spikersuppa til sin profilering av den sittende maktduoen, Fabian Stang og Stian Berger Røsland. Her vil partileder Erna Solberg holde appell. Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal mener tidspunktet for valgkampstart er riktig.
– At vi begynner lørdag, er resultatet av en avveining mellom respekt for de døde og pårørende og det faktum at valgdagen nærmer seg raskt. Våre frivillige jobber mest i helgene, og skulle vi miste både denne helgen og neste, ville det bli svært dårlig med tid, sier Ryssdal til NTB.
Sterkt trykk i Oslo
Høyres generalsekretær sier trykket, både bokstavelig og mentalt, har vært spesielt stort i Oslo og at det mer i hovedstaden, enn lenger ut i landet, oppleves som meningsløst å snakke politikk.
– Mange ser det å stemme som et håndfast uttrykk for ønsket om å styrke demokratiet. Det er jo hovedbudskapet fra alle hold ved dette valget. Tilstrømningen til alle partier viser at folk føler det som et angrep på landet, ikke bare Arbeiderpartiet, sier Ryssdal.
Frp-leder Siv Jensen åpner den lokale valgkampen i Sandnes, mens seniorgeneral og ordførerkandidat Carl I. Hagen snakker til de handlende på Stovner Senter i Oslo.
Frps generalsekretær Geir A. Mo sier det ikke blir noen tradisjonell, nasjonal åpning denne gang. Det legges opp til lokale arrangementer lørdag, «lavmælte, men gjenkjennelige». Mo sier at intet tema skal være tabu, definitivt ikke innvandrings- og integreringspolitikk.
– I et demokrati feier man ikke ting under teppet, eller lar være å prate om det, fordi noen mener det er politisk ukorrekt, sier Mo til NTB.
Venstres leder Trine Skei Grande deltar i Bergen lørdag, men har nasjonal åpning av valgkampen i Oslo mandag 15. august. KrF starter også mandag i Oslo med appell fra partileder Knut Arild Hareide. Sps Liv Signe Narvasete har valgt onsdag 17. og holder appell på Eidsvolls plass foran Stortinget. SV-leder Kristin Halvorsen tar turen til Tromsø allerede lørdag.
Vise anstendighet
Partienes generalsekretærer har hatt flere møter for å bli enige om noen kjøreregler for takt og tone i valgdebattene.
Alle er innforstått med at bearbeidelsen av terrorbomben i regjeringskvartalet og likvideringen på Utøya oppleves av folk flest som viktigere, enn det kommende lokalvalget. Men det har aldri vært snakk om å utsette valget.
Partiene vil ikke binde seg til konkrete begrensninger, siden valgkamper er politiske konfrontasjoner som ikke kan reguleres på forhånd. Men de lover anstendig oppførsel og en renere valgkamp, der saker og ikke personangrep, skal stå i sentrum.
Den første partilederdebatten finner sted i Stortingets vandrehall tirsdag 23. august og blir sendt av både NRK og TV 2. Dette blir Stoltenbergs første opptreden i valgkampen. Det blir ingen pardueller mellom partiledere i år.
Begge kanaler begynner sine lokale valgsendinger til uken. NRKs avsluttende partilederdebatt sendes fredag 9. september, mens TV 2 overfører sin dagen etter. (ANB-NTB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat