JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Allmenngjøring under press

– Sosial dumping er blitt EUs femte frihet, fastslo Roy Pedersen fra Oslo Bygning under ettermiddagens debatt.

– Sosial dumping er ikke bare noe som fins i byggebransjen. Det brer seg og fins overalt, som en måte å organisere arbeidslivet på, der arbeidsfolk blir satt opp mot hverandre.

Arbeidsgiverne på sin side er hysterisk mot allmenngjøring, og har klart å blokkere allmenngjøring for El og IT, sa Roy Pedersen under debatten om handlingsprogrammet.

Kutt dokumentkravet

– Kravene til å dokumentere sosial dumping må vekk, mener Pedersen. En kan ikke vente dokumentasjon fra folk som er helt nederst på rangstigen i arbeidslivet, og kanskje ikke har en lønnsslipp å vise fram engang.

Derfor mener han at det ikke holder å legge slike krav inn i loven om allmenngjøring. Regjeringen legger bare stein til byrden for Fellesforbundet og andre som krever allmenngjøring, ved å stille strengere krav til dokumentasjon, sa han.

Kraftfullt virkemiddel

Fellesforbundets nestleder Anders Skattkjær pekte på at allmenngjøring er det mest kraftfulle virkemiddelet fagbevegelsen har mot sosial dumping. Likevel har vi sett grove tilfeller av sosial dumping også etter at allmenngjøring er vedtatt.

Vurdere minstebestemmelser

– Hele allmenngjøringsloven står under press. NHO gjør alt de kan for at den ikke skal virke, og det kreves mye både av tid og ressurser for å få allmenngjøring vedtatt. For å få fortgang i sakene foreslo han at LO skal et supplement til dagens ordning, for eksempel at bransjemessige minstebestemmelser skal gjelde for hele bransjer.

Se opp for toget

Per Bjørn Eriksen fra Fellesforbundet i Haugesund pekte på at det så langt er flest tillitsvalgte i privat sektor som har tatt opp kampen mot sosial dumping. Og roste Helge Larsen i sin egen fagforening.

– Alle vet at sosial dumping også foregår i kommunene, sa han og viste til avsløringen av ukrainske sykepleiere på slavelønn.

– Nå må også offentlig sektor våkne opp og være på hugget. Ellers kjører toget over dere!

Annonse

Flere saker

Annonse