JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny valgkamp, nye muligheter

Vi har så vidt rukket å sørge og minnes de døde etter terrorangrepet 22. juli før valgkampen starter denne helgen.

tri.nguyen@lomedia.no

En hensynsløs mann utførte grufulle drap. Han drepte mange mennesker, men ikke demokratiet.

Av respekt og i sympati for terrorofrene har politikerne utsatt valgkampen for å gi oss og seg selv tid til å delta i sorgen. Men nå skal det hele sparkes i gang, hvis ikke har gjerningsmannen vunnet.

Men hvordan vil valgkampen bli etter hendelsen 22. juli? Det gjenstår å se, og det blir spennende. Noen indikasjoner har vi fått.

I dag gikk FrP-topp Christian Tybring-Gjedde ut i Aftenposten og angret formuleringer i sitt omstridte avisinnlegg om innvandring hvor han blant annet skrev at norsk kultur var på vikende front og beskyldte Ap for å ville bytte ut norsk kultur med flerkultur. Han mente videre at den rødgrønne regjeringen dolket vår egen kultur i ryggen og at det hele var et flerkulturelt eksperiment.

I dagens Aftenposten innrømmet han at innlegget var i «overkant krast og kategorisk, og at det ga lite rom for nyanser».

Innholdet i det omstridte avisinnlegget ble omfavnet av massedrapsmannen Anders Behring Breivik og andre høyreekstremister.

Også FrP-leder Siv Jensen har sagt at hun angrer på tidligere ordbruk i debatter. Siv Jensen innrømmer at hun ikke lenger kan bruke de samme ordene. Frp-lederen sier både hun og andre politikere nå vil endre fremtoningen i debatter.

- Jeg tror vi alle allerede har endret atferd, og vi kommer ikke til å bli de samme igjen. Jeg tror ingen av oss i våre villeste mareritt kunne forestilt oss en slik nedslakting. Det påvirker oss som mennesker, sier Jensen til VG.

Vi håper Siv Jensen, Christian Tybring-Gjedde, Jens Stoltenberg og de andre politikerne virkelig mener det de har sagt etter 22. juli. Vi ønsker oss en litt annerledes valgkamp i år. Men vi ønsker fortsatt sterke meninger, politiske motsetninger og temperatur. Det krever et demokrati.

Og med det håper vi på en mer saklig og nyansert og mindre populistisk valgkamp.

Annonse

Flere saker

Annonse