JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter svekket fagutdanning

Høyre-leder Erna Solberg frykter at fokuset på frafall i videregående skole vil gi dårligere kvalitet på yrkesfaglinjene.

kjell.werner@anb.no

– Diskusjonen om frafall i videregående skole ikke må ende opp med at innholdet i yrkesfagene blir dårligere. Norge trenger mange flinke fagarbeidere, sier Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hvis det er yrkesfagene som skal ha et lavere nivå for å imøtekomme dem elevene som har problemer med å henge med, så vil samfunnet få et problem. Utfordringen er å løfte i grunnskolen og ungdomsskolen for å hindre frafall på videregående. Yrkesfagene er allerede presset nivåmessig. Vi må ikke senke lista ytterligere, advarer Høyres leder.

Gir SV ros

Erna Solberg gleder seg over at kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), slik Høyre-lederen ser det, har kommet Høyre i møte.

– Vi var glade for at Halvorsen gikk ett skritt mot oss da hun foreslo egne eksamener for fellesfag på yrkesfaglinjene. Det er ikke så langt som vi ønsker å gå, men det var en stor bevegelse i forhold til det SV-lederen sa for halvannet år siden om våre forslag, sier hun.

– Høyre ønsker flere veier til fagarbeiderstatus. To pluss to år kommer til å være hovedmodellen, men vi ønsker at flere velger modellen med praksisbrev. Her kan elevene bruke litt lenger tid på å komme igjennom fagene. Men det må bli lettere å komme inn på denne ordningen. Praksisbrev må ikke bare være et tilbud til dem har et problem. Denne modellen må bli mer valgbar, sier hun.

Trenger luftehull

– Vi trenger slike luftehull. A4-modellene våre passer ikke lenger, sier Solberg og varsler litt opprydding etter reformene til Gudmund Hernes.

Hun har også tro på en helt annen modell, som brukes i ni fylker.

– Her er det snakk om å løfte elever med veldig gode karakterer gjennom yrkesfag og så kanskje til høyere utdanning. Denne skoleordning gir både allmennkompetanse og fagbrev. De mest industrialiserte fylkene våre har dette tilbudet. Det er beregnet for de elevene som egentlig har lyst til å bli sivilingeniører, men først har lyst å være ute i fagarbeid.

Læreren i fokus

I helgen startet Høyre valgkampen. Partiet vil prioritere bedre kvalitet i skolen.

– Det som betyr mest for norsk skole nå er å få fokus på læreren. De tusen andre tingene vi ønsker å gjøre med skolen må komme i stedet for fokuset på læreren, sier Erna Solberg og tar til orde for bedre etter- og videreutdanning av lærere.

– Det viktigste er å sørge for å rekruttere flere og bedre lærere. Da må vi også heve nivået på dem som har lyst til å bli lærer. Det er læreren som kan løfte elevene og gi trykk i klasserommet. Dette forplikter våre lokalpolitikere. Læreren er viktigere enn en ekstra mattetime, sier Solberg. Hun skynder seg med å poengtere at det må satses på å få matteforståelse tidlig i skoleløpet.

Gode eksempler

Erna Solberg skyter av at det lokalt gjøres mye bra mange steder i landet. Hun peker spesielt på Nordahl Grieg videregående skole i Bergen hvor det satses ekstra på å få elevene til velge realfag. Denne skolen har lyktes veldig godt i så måte. Skolen har nå ansatt sin tredje lærer med doktorgradskompetanse og samarbeider tett med universitetet.

– I en kommunevalgkamp er det viktig å trekke fram de gode eksemplene. En kombinasjon av gode rektorer og gode lokalpolitikere er det som skal til for å løfte våre lærere, sier Erna Solberg. (ANB)

Annonse
Annonse