JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp tenker nytt om yrkesfagene

Fremskrittspartiets Bente Thorsen oppfordrer til nytenkning om yrkesfagene i videregående skoler.

– La oss benytte næringslivet for å oppdatere lærernes kompetanse, sier stortingsrepresentant Bente Thorsen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen er Høyre-leder Erna Solbergs bekymring for kvaliteten i yrkesfagene. Bente Thorsen viser på sin side til at majoriteten av dagens lærere i yrkesfag er utdannede fagarbeidere med ekstrautdanning innenfor pedagogikk.

– Dette er en stor fordel da det gjør at læreren har grunnleggende kunnskap om hvordan yrkeslivet innenfor fagfeltet faktisk er, sier hun.

– Men den teknologiske og faglige utviklingen i yrker forandres fort. Både innenfor bygg- og anleggsbransjen, elektro- og mekaniske fag, helsefag og andre fag gjør de teknologiske fremskrittene at yrkene og yrkenes arbeidsmetoder forandres raskt, legger Frp-representanten til.

Økt kompetanse

Hun poengterer at lærerne ikke må falle utenfor denne kompetanseutviklingen mens de arbeider i skoleverket.

– At man var elektriker for 20 år siden vil ikke nødvendigvis tilsi at man er i stand til å fungere som elektriker i dag. Lærerne må gis anledning til å følge deres yrkes teknologiske fremskritt, og få mulighet til å ta del i kompetanseutviklingen innenfor eget fag.

– Det må satses på etterutdanning for lærerne, sier Bente Thorsen.

– Et godt samarbeid mellom skole og arbeidsliv er viktig både for rekruttering til arbeidslivet, motivasjon for elever og lærere og økt kvalitet og kreativitet i skolen. Lærerne må ut i næringslivet, oppfordrer Thorsen.

Ønsker hospitering

Hun mener at en hospiteringsordning i ordinært yrkesliv vil gi lærerne oppdatert kunnskap.

– Hospitering vil bidra til både den enkelte lærerens videreutvikling og til en generell heving av kompetansenivået og kvaliteten i skolen. I tillegg styrker det samarbeidet mellom næringslivet og skolen, sier Frp-talskvinnen.

– Vi vil ha verdens beste lærere. Da må vi vise vilje til å satse, og til å tenke nytt. Frp vil ha på plass en hospiteringsordning for lærere så fort som mulig, sier Bente Thorsen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse