JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Berg-Hansen vil ha mer oppdrett

Regjeringen vil legge til rette for vekst i havbruksnæringen, men den må skje innenfor bærekraftige rammer, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Tirsdag åpnet hun havbruksmessen Aqua Nor 2011 i Trondheim.

Kong Harald var også til stede under åpningen. Han tok seg tid til en rundtur blant de mange utstillerne i messeområdet på Øya i Trondheim, og kunne studere siste nytt innen oppdrettsteknologi, forskning, fiskehelse, foredling med mye mer.

Økt verdiskaping

Fiskeriministeren fra Ap leder selv et seminar om verdiskaping i havbruksnæringen.

– Jeg ønsker å se mer verdiskaping i norsk havbruksnæring. Jeg er overbevist om at næringen har et stort vekstpotensial, også når det gjelder å øke verdien på den fisken vi allerede produserer. Jeg vil gjerne utvikle rammevilkår som støtter opp under dette, sa Berg-Hansen i sin innledning på seminaret, der det ble lagt fram flere utredninger om mulighetene for økt verdiskaping i oppdrettsnæringen.

Kapasitetsøkning, det vil si nye konsesjoner og flere fisk i merdene, er derimot langt på vei satt på vent, på grunn av problemene med lakselus og rømninger. Regjeringen vil først til neste år ta stilling til spørsmålet om kapasitetsøkning, sa fiskeriministeren.

– Et område hvor jeg forventer svært raske resultater er rømningssikring, sa hun, og varslet nye og strengere regler for teknisk standard for matfiskanlegg.

460 utstillere

Havbruksmessen er blitt arrangert i Trondheim hvert annet år siden 1979, og er blitt verdens største messe i sitt slag. I år er det til sammen 460 utstillere fra 26 land. Det er 20 prosent flere enn i fjor. I tillegg arrangeres en rekke seminarer og faglige konferanser. Blant gjestene i år er fiskeriministrene fra Chile, Brasil, Skottland, Mosambik og Oman.

Det blir også arrangert en rekke kurs, seminarer og internasjonale fagkonferanser.

Stinkbomber fra Oddekalv

Arrangørene regner med mellom 15.000 og 20.000 besøkende i løpet av de fire dagene havbruksmessen varer.

Blant de besøkende var også Miljøforbundets Kurt Oddekalv, som har gjort kritikk av oppdrettsnæringen til en av sine merkesaker. Aktivister fra hans organisasjon hadde plassert ut plastflasker med avfall fra oppdrettsanlegg i messeområdet, fortalte han. De spredte raskt en umiskjennelig eim av kloakk i deler av utstillingslokalene.

– På denne måten skal de kjenne hvordan deres egne penger lukter, sa Oddekalv til NTB.

Innholdet i flaskene var fiskeskitt og fôrrester hentet under fiskemerder utenfor Bergen, fortalte han, før han ble ført bort av sikkerhetsvakter. (ANB-NTB

Annonse
Annonse