JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer samarbeid skole og næringsliv stopper frafallet

Jørgen Leegaard, direktør for kompetanse og rekruttering i Byggenæringens Landsforeningmener Frps Bente Thorsens oppfordring til nytenkning om yrkesfagene er bra, men ikke godt nok, i denne kommentaren.

Les artikkelen Tenker nytt om yrkesfagene

– De fleste er enige om at et godt samarbeid mellom skole og arbeidsliv er viktig både for rekruttering til arbeidslivet, motivasjon for elever og lærere og økt kvalitet og kreativitet i skolen er viktig.

Oppdatert og relevant kompetanse hos lærerne er viktig for at elevene skal kunne takle arbeidslivet, men kvalitet i skolen henger ikke bare sammen med utdannelsen til lærerne. For yrkesfagselevene gjøres mye av opplæring ute i bedriftene.

- Flere lærere må få muligheten til å hospitere hos bedriftene og flere veiledere må få pedagogisk kompetanse sier Leegaard

Både Thorsen og Erna Solberg ser i sine utspill ut til å glemme den kanskje viktigste utfordringen yrkesfagene står ovenfor, frafallet. På enkelte linjer fullfører godt under halvparten av elevene som begynner.

–Bedre lærere er bare en liten del av løsningen. BNL har lenge tatt til orde for større strukturelle endringer og mer praksis inn i videregående. Tiltakene fra Kristin Halvorsen er gode, men ikke konkrete nok sier Leegaard.

Næringslivet er avhenging av mange kvalifiserte fagfolk. I dag er lærlingtilskuddet lavere enn hva en skoleplass koster.

– I en tid med pressede marginer og stor uro i finansmarkedene risikerer vi at bedriftene ikke tør ta inn lærlinger fordi de ganske enkelt ikke har råd. Det vil sette varige sår i yrkesfagstilbudet i mange år fremover, sier Jørgen Leegaard.

Annonse
Annonse