JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig byks for Ap

Arbeiderpartiet går fram hele 7 prosentpoeng på Opinions partibarometer for august. Både Frp og Høyre går merkbart tilbake.

kjell.werner@anb.no

bjorn.erik.dahl@anb.no

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 38,5 prosent på meningsmålingen som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). På den annen side ville Høyre ha fått 22,5 prosent dersom det var stortingsvalg nå. Det er en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng fra junimålingen. Frp har mistet tre prosentpoeng i løpet av sommeren og har nå 16,9 prosent av velgerne i ryggen.

Småpartiene gjør det svært dårlig i målingen, og Venstre er under sperregrensen for utjevningsmandater. Senterpartiet går tilbake, mens SV øker. KrF ligger rolig nøyaktig på femtallet. De rødgrønne partiene ville fått et klart flertall dersom det var stortingsvalg i morgen.

Stor lojalitet

– Arbeiderpartiet har ekstremt høy lojalitet på denne målingen, sier valgforsker Bernt Aardal. Ni av ti blant dem som stemte Ap i 2009 holder fast ved partiet i dag.

– I tillegg ser det ut til at Ap får tilslutning fra usikre velgere, legger professoren til. Høyre har en lojalitet på 88 prosent blant tidligere velgere, mens Fremskrittspartiet bare kan skilte med 68 prosent av sine. Siden 2009 har hver femte Frp-velger gått til Høyre.

Aardal sier at Ap nå får økt oppslutning som følge av terrorhendelsene 22. juli.

– Men denne sympatibølgen er i første rekke politisk begrunnet siden det i stor grad dreier seg om velgere som har stemt på Ap tidligere. Samtidig ser det ut til at Ap har et godt grep på førstegangsvelgerne og de som ikke stemte sist, sier Aardal.

Han regner med at Ap vil få lavere oppslutning ved kommunevalget enn tallene for stortingsvalg indikerer. Aardal minner samtidig om at det fortsatt er flere uker til valget.

– Det er også et gjennomgående trekk at småpartiene sliter. De ser ut til å ha kommet i skyggen, konstaterer valgforskeren.

Tar ikke noe for gitt

Partisekretær Raymond Johansen registrerer at Arbeiderpartiet går fram på flere meningsmålinger den siste tiden.

– Det gjenspeiler nok at flere av Arbeiderpartiets sympatisører vil slå ring rundt demokratiet, delta ved valget og vise at de slutter opp om vårt verdigrunnlag. Det er hyggelig, men ikke noe vi tar for gitt. Samtidig hører jeg mange som uttrykker støtte til måten statsministeren og Ap-ledere lokalt har håndtert situasjonen på, sier Johansen til ANB.

– Selv om alt føles ubetydelig i forhold til de ofrene og lidelsene som mange har vært gjennom, skal vi ha en valgkamp og prøve å få et godt valgresultat for Arbeiderpartiet, ikke minst ved å mobilisere dem som ofte sitter hjemme ved kommunevalg, slår partisekretæren fast.

Unntakstilstand

Frp-leder Siv Jensen mener tallenes tale beskriver at Norge fremdeles er i politisk unntakstilstand etter 22. juli.

– Men dette vil ikke være tilstanden ved valget i 2013. Misnøyen med sykehusstridigheter og ventelister har ikke forsvunnet de siste ukene. Veiene har ikke plutselig blitt moderne og flotte, sier Jensen.

Hun legger til at hun har forståelse for det hun kaller Aps sympatitillegg på målingene for tiden.

– Vi har alle satt pris på statsministerens evne til å lede oss i sorg. Men normaliteten i debattene kommer tilbake etter hvert, tror Frp-lederen.

Høyre-leder Erna Solberg mener også at målingene må sees i lys av de skjellsettende hendelsene 22. juli.

– Men vi kommer høyere opp på kommunemålinger, og valgkampen har så vidt begynt, sier Solberg.

Tallenes tale

Opinions måling er tatt opp på telefon i perioden 8. til 15. august. 1.000 personer er spurt om hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. 77 prosent angir partipreferanse som fordeler seg slik på de ulike partiene (endring fra junimålingen i parentes):

– Ap ... 38,5 prosent (fram 7,0)

– SV ... 6,4 prosent (fram 1,1)

– Sp ... 4,6 prosent (tilbake 1,4)

– Høyre ... 22,5 prosent (tilbake 2,6)

– Frp ... 16,9 prosent (tilbake 3,0)

– KrF ... 5,0 prosent (fram 0,1)

– Venstre ... 3,8 prosent (tilbake 1,5)

– Rødt ... 2,0 prosent (fram 0,4)

– Andre 0,3 prosent (tilbake 0,1) (ANB)

Annonse
Annonse