JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skeptisk til stemmeplikt

Opposisjonspartiene er ikke begeistret for et forslag fra regjeringens integreringsutvalg om å innføre stemmeplikt i Norge.

Et flertall i utvalget mener at stemmeplikt er en interessant ordning, som bør ses nærmere på. En slik ordning kan sørge for at alle deler av befolkningen deltar ved valg, argumenterer flertallet i utvalget. Men et mindretall i utvalget frykter at stemmeplikt kan skape forakt for det politiske systemet.

Hvis regjeringen velger å foreslå stemmeplikt, er det trolig Stortingets kommunalkomité som skal behandle saken. I komiteen er det lite jubel over et slikt forslag, skriver Aftenposten.

Feil virkemiddel

– Stemmegivning skal skje ut fra en indre drevet borgerånd, sier Michael Tetzschner i Høyre.

Han frykter det han kaller «kriminalisering av hjemmesitting» hvis ordningen åpner for å utstede forelegg til folk som unnlater å stemme uten å ha gyldig grunn.

Han mener at motivene bak forslaget er hederlige, blant annet for å få flere innbyggere med innvandrerbakgrunn til å bruke stemmeretten. Men virkemidlet utfordrer den demokratiske tankegangen. Demokrati omfatter også retten til å la være å stemme, mener Tetzschner.

Moralsk plikt

Per-Kristian Foss (H) i kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til at Belgia har stemmeplikt. Det ser ikke ut til å ha gått bedre med Belgia av den grunn, mener han.

Foss foreslår i stedet å dra fram det gamle slagordet «å stemme er en borgerplikt», der han vektlegger ordet plikt i betydningen moralsk plikt.

Gjermund Hagesæter i Fremskrittspartiet og Geir Bekkevold i Kristelig Folkeparti synes heller ikke at tvang er et bra virkemiddel. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse