JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever faste ansettelser

Klubbleder Dalwinder Singh fra Ikea Furuset tok opp kravet om faste ansettelser, til stor applaus fra salen.

frode.ronning@lomedia.no

Dalwinder Singh har jobbet innen hotell og restaurant i over 20 år. I mange av disse årene som ekstrahjelp og midlertidig ansatt.

I 2001 ble han ansatt på Ikea. Da han begynte hadde møbelbutikken mange midlertidige ansatte med liten eller ingen stillingsprosent.

Livet som midlertidig ansatt

I dag gikk han på talerstolen på LO-kongressen for å kreve at faste ansettelser må være hovedregelen i arbeidslivet. Han fortalte at livet som midlertidig ansatt ikke er lett.

- Denne form for midlertidig ansettelse medførte stor usikkerhet. Ikke kunne jeg få lån i banken, ikke visste jeg om jeg hadde nok jobb neste uke, neste måned, neste år. Som familiefar og forsørger til to barn er det klart dette gikk ut over helsen - både psykisk og fysisk, fortalte Singh.

Venter på telefon

Den tillitsvalgte fra Ikea trakk fra flere forhold om midlertidige ansettelser.

– Du får ikke lån i banken, og sliter med å forsørge familien. Mange innen hotell og restaurant sitter hjemme og venter på telefon fra arbeidsgiveren. Vasker du ikke nok rom, blir du ikke oppringt neste dag, og da har du ikke jobb lenger, advarte Singh.

– Måtte organisere meg

Dalwinder Singh ble lei av midlertidigheten.

– Det gikk ikke lang tid før jeg skjønte at jeg måtte organisere meg for å kreve min rett til fast stilling, sa Singh.

De ble mange nok medlemmer på Ikea, og krevde tariffavtale.

– Jeg ble valgt som hovedtillitsvalgt og begynte kampen for faste ansettelser for ekstrahjelpene. Dette kom ikke på dagen, men krevde at jeg skolerte meg innen fagbevegelsen og fikk kunnskap om arbeidsmiljøloven, hovedavtalen og egen overenskomst. Med god hjelp fra min egen forening ble jeg i stand til å forhandle fram faste ansettelser. Ære være den rød-grønne regjeringa som styrket paragrafen 14-9 [i arbeidsmiljøloven] som sier at arbeidstaker skal ansettes fast, uttalte Singh.

Klare krav

Singh ga en klar oppfordring til kongressen:

Det er en forutsetning for et rettferdig samfunn at alle er gitt de samme muligheter til trygge og gode arbeidsvilkår – derfor må vi sørge for at kravet om faste ansettelser styrkes og at deltid er en mulighet og at heltid er en rettighet, sa Singh.

Annonse
Annonse