JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gledet seg over skolestart

Første skoledag markerte overgangen til hverdag for mange mandag.

– Dette er noe av det fineste vi kan gjøre etter 22. juli, sa statsminister Jens Stoltenberg i talen til de ferske elevene.

Etter at den nasjonale minnestunden var overstått søndag, var det mandag tilbake til mer hverdagslige sysler for statsministeren. Han synes det er godt å komme videre.

– Jeg kan ikke tenke meg en vakrere måte å starte den fremtiden vi skal skape sammen etter 22. juli enn skolestart. Det handler om fremtid, det handler om kunnskap og toleranse - i motsetning til fordommer og kunnskapsløshet som bidro til den volden vi så, sa Stoltenberg.

Elever over store deler av landet startet skoleåret mandag. Sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) ønsket Stoltenberg elevene ved Kjeller skole i Skedsmo i Akershus velkommen til skolestart.

Fortalte om egen skolestart

Stoltenberg kunne fortelle seksåringene at han svært tydelig husker sin egen første skoledag.

– Jeg var ganske redd. Jeg hadde veldig stor sekk som var ganske annerledes enn den de andre hadde, og det plaget meg en del, fortalte han.

Men snart oppdaget han at både læreren og de andre elevene var riktig hyggelige. Noen av medelevene ble venner for livet.

– Første skoledag er en av de aller viktigste dagene i livet. Man treffer mennesker som man kanskje blir venner med for resten av livet. Og man begynner å lære, noe som er noe av det viktigste i livet for alle mennesker, sa Stoltenberg til elevene.

– Unngå sutring over middagsbordet

Både Stoltenberg og Halvorsen understreket hvor viktig det er å ha et godt miljø på skolen. Og elevene har også et ansvar for å hindre mobbing, sa de to.

– Det absolutt viktigste for å lære, det er at man har et godt miljø. At ingen blir ertet, mobbet eller plaget. Der har elevene også et ansvar med å passe på hverandre, sa Halvorsen.

I høst vil hun legge særlig vekt på å bekjempe digital mobbing. To av tre kommuner har hittil undertegnet på manifestet hvor de forplikter seg til å sette inn tiltak mot mobbing via sosiale medier, e-post og mobiltelefon.

Halvorsen kom også med et lite hjertesukk til foreldrene. Så lenge barna er små, har læreren ofte en stor stjerne. Men når de blir eldre, kan det fort bli klaging.

Kunnskapsministeren ba foreldrene samarbeide med skolen for å hjelpe til med å holde ungenes motivasjon oppe.

– Ikke la middagsbordet bli det stedet hvor det er lov til å sitte og okke seg over den ene læreren etter den andre. Ta de beskjedene som er nødvendig, og gi tilbakemelding slik at skolen også kan bli bedre, sa hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse