JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter fraflytting

Finn Allan Westjord, Andøya, kommer fra bygda Bleik. Den ligger så nær eggakanten som det er mulig å komme. Den største utfordringen der i dag er fraflytting.

Innleggene for og mot oljeboring i nord fortsatte gjennom ettermiddagens debatt om handlingsprogrammet. Men det var ingen fra Fellesforbundets rekker som ville gå mot prøveboring utenfor Lofoten.

Ta ressursene i bruk

– Folk i Vesterålen har forvaltet havet og fisken på en utmerket måte i generasjoner, og de klarte å nyttiggjøre seg vannkraft så tidlig som i 1904. Når det nå er flere naturgitte ressurser i nærområdet, skulle det bare mangle at vi ikke skal ta disse i bruk. Det ville sikkert våre forfedre gjort om de hadde hatt muligheten, sa Finn Allan Westjord som sitter i Fellesforbundets forbundsstyre.

Vil skape optimisme

Westjord sa det vil skape optimisme, trygge arbeidsplassene som fins i dag og skape nye, som igjen vil stabilisere bosetningen.

– Turistnæringen har vært økende de siste ti åra, blant annet på grunn av hvalsafari. Den vil nok utvikle seg videre, forutsatt at det bor folk her. Og naturopplevelsene våre vil vi fortsatt ha, selv om vi tar oljen og gassen i bruk, mener Westjord.

Verdensledende i teknologi

Atle Tranøy fra Stord mente at folk i Nord-Norge har stått i ventefila lenge nok, at de også har rett til utvikling på linje med distriktene i Sør-Norge som har hatt oljevirksomhet i mange år.

– Alle vet at dette er sårbare områder. Men vi er verdensledende i teknologi, og må ikke la muligheten gå fra oss, sa Tranøy og føyde til:

– Jeg håper kongressen tenker seg grundig om, slik at vi ikke sager av den greina vi sitter på.

Annonse

Flere saker

Annonse