JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre hardt skadde i trafikken

Det er 18 prosent færre hardt skadde og drepte i trafikken nå enn på begynnelsen av 2000-tallet.

christina.halvorsen@anb.no

En oversikt som Samferdselsdepartementet har utarbeidet ut fra SSB-tall viser færre drepte og hardt skadde det siste tiåret: Når man ser på perioden 2001-2005 og sammenligner med perioden 2006-2010 viser tallene en nedgang i hardt skadde og drepte i trafikken i Norge med over 18 prosent, ifølge oversikten.

– Bygd nye veier

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa påpeker at én drept i trafikken er én for mye.

– Men de siste årene har vi opplevd en reduksjon i antallet drepte og hardt skadde på nær 20 prosent. Årsakene til trafikkulykker er sammensatte. Da må også tiltakene være det, sier Sp-statsråden til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kleppa viser til at mange tiltak allerede er igangsatt:

– Mye ny vei er bygd, midtdelere er på plass flere steder, og flere riksveier har fått gang- og sykkelvei. I tillegg er farten på de mest ulykkesutsatte veiene redusert, gjennomsnittsmåling er prøvd ut på noen strekninger og vil bli innført på flere. Prikkbelastningsordningen er strammet til, og straffen for ruspåvirket kjøring er skjerpet, særlig i forhold til de yngste sjåførene. Ungdom er overrepresentert i ulykker der fart og/eller rus er medvirkende årsak, og unge menn i særdeleshet, påpeker Kleppa.

– Alltid nullvisjon

Tallene viser 5.301 hardt drepte eller hardt skadde i trafikken i perioden 2006 til 2010, mot 6.491 i perioden 2001 til 2005.

– Til tross for nedgangen er tallene fortsatt relativt høye?

– Vi må alltid ha nullvisjon for øye, men det er oppmuntrende å registrere at vi per 1. august i år har 23 færre trafikkdrepte enn i fjor på samme tid. Jeg mener tallene forteller at det nytter med tiltak, men når tendensen nå er tydelig i retning redusert ulykkestall, skal det ikke for oss være en sovepute. Tvert imot, det skal inspirere til forsterket innsats, sier Kleppa.

Vil møte fylkene

Noen fylker kommer vesentlig dårligere ut enn andre på statistikken. Nå vil samferdselsministeren ta tak i disse områdene.

– Jeg kommer til å ta et eget initiativ overfor de fylkene som har den laveste reduksjonen. Etter valget vil jeg invitere trafikksikkerhetsutvalgene i disse fylkene på et eget møte for å drøfte nærmere hvilke tiltak vi i fellesskap kan få på plass, sier Kleppa.

– Da er sjansen ganske stor for at du kommer til å møte krav om blant annet bedre veier i de aktuelle fylkene?

– Ja, og vi skal øke veibevilgningene år for år, men vi kan ikke bygge oss ut av trafikkulykkene. Vi vet at også tiltak overfor føreren har betydning, fastslår statsråden. (ANB)

Fylkesvis oversikt

Annonse
Annonse