JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjener fett på vannkraft

Kommuner og fylkeskommuner tjener årlig mellom fire og fem milliarder kroner på å eie vannkraft.

kjell.werner@anb.no

– Dette bidrar til et bedre tjenestetilbud i disse kommunene. Personlig mener jeg det er lettere å betale strømregningen når jeg vet at overskuddene i de offentlig eide kraftselskapene går til noe fornuftig, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sp-nestlederen mener at eierskapet til vannkraften bør være en del av kommune- og fylkestingsvalget.

– Velgerne bør spørre ordførerkandidatene i kommunene og fylkestingskandidater om de vil selge kraftaksjer eller ikke, oppfordrer Ola Borten Moe.

Fjerne skylapper

Han kommer samtidig med en hilsen til de største borgerlige partiene.

– Høyre og Fremskrittspartiet bør fjerne de ideologiske skylappene. Partiene bør se på den overordnede samfunnsmessige nytten kommuner og fylkeskommuner har på å eie vannkraftselskap framfor å ri prinsipper, sier Ola Borten Moe.

Samlet eier kommunene og fylkeskommunene vannkraftverdier for over 163 milliarder kroner. Det meste av dette ligger i selve kraftproduksjonen.

– Trondheim har eksempelvis tapt 150.000 kroner per time i ti år på salg av kommunens kraftverk, sier trønderen om sin hjemkommune.

For ti år siden sørget det daværende borgerlige flertallet i Trondheim for salg av energiverket til Statkraft for 5,5 milliarder kroner.

Offentlig eierskap

Ola Borten Moe skryter av den norske modellen med et stort offentlig eierskap til vannkraften. Ordningen med såkalt offentlig hjemfall har sikret dette siden 1909, og Norge vant en fight med EU-systemet om hjemfall for noen få år siden.

– Samtidig er det bedre geografisk balanse om eierskapet til vannkraften enn i mange andre land, sier han og poengterer at både kommuner og fylkeskommuner over det ganske land eier kraftselskapene.

– På den måten skaper vi arbeidsplasser og utvikling over hele landet. Rollen som samfunnsbygger bør ikke undervurderes, sier ministeren og peker på at flere av disse selskapene også står bak bredbåndsbygging og fjernvarmeanlegg.

Han mener det ville ha vært uheldig dersom staten eide all kraften gjennom Statkraft.

– Eierskapet bør fortsatt være fordelt mellom kommuner, fylkeskommuner og staten, sier Sp-politikeren. (ANB)

.

Annonse
Annonse