JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunene vil ha mer makt

KS utfordrer regjeringen og forventer at kommunepolitikerne får mer makt.

Lokaldemokratiet er i ferd med å drukne i statlige handlingsplaner, forskrifter, veiledere og retningslinjer, advarer Kommunenes interesseorganisasjon idet kommunevalgkampen er i ferd med å ta av.

– Vi utfordrer kommunalministeren til å komme med endringer som fører til at lokalpolitikerne får mer makt, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng.

Hun ønsker at kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) i sin stortingsmelding om forholdet mellom stat og kommune vil styrke selvstyret i kommunene. Stortingsmeldingen er ventet i løpet av høsten, etter at den ble utsatt i vår.

Vokser over hodet

KS har stablet dokumenter i en høyde på 1,7 meter.

– Dette er statlige handlingsplaner, forskrifter og veiledere som hver eneste dag kommer fra staten og som styrer kommunenes virksomhet. Stabelen er i ferd med å vokse meg over hodet, sier Vågeng.

Hun vedgår at mye av de statlige instruksene er nødvendig, men setter spørsmålstegn ved mengden dokumenter.

– Hvert enkelt dokument fra staten fører til innskrenkning av den lokale handlekraften, sier Vågeng.

– Dårligere avgjørelser

Mer enn 11.500 politikere i kommunestyrer og fylkesting skal velges ved valget 12. september. KS mener at mer lokaldemokrati vil føre til større tillit til de folkevalgte i kommunene og til høyere valgdeltakelse. 75 prosent av dagens folkevalgte mener statlig detaljstyring totalt sett fører til dårligere avgjørelser for innbyggerne enn om de hadde stått friere til å bestemme.

Nær 80 prosent av de folkevalgte mener de må få større tillit fra statlige myndigheter til å gjøre lokale prioriteringer, selv om det vil bety ulikt tjenestetilbud i kommunene.

Undersøkelsen som er foretatt for KS viser at et flertall av lokalpolitikerne mener at Fylkesmannen, statens forlengede arm i fylkene, går for langt inn i kommunenes og fylkeskommunenes skjønnsutøvelse. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse