JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler krafttak for heltid

Regjeringen fremmer nå konkrete tiltak for flere heltidsjobber i arbeidslivet.

kjell.werner@anb.no

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi varsler et krafttak for de mange i deltidsjobb som ønsker å jobbe heltid. Dette er i realiteten snakk om en deltids arbeidsløshet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette er viktig arbeidslivsspørsmål og likestillingsspørsmål. De fleste av dem som jobber ufrivillig deltid er kvinner, sier likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

Tre tiltak

Fredag legger arbeidsministeren fram en arbeidslivsmelding. Bjurstrøm trekker spesielt fram disse tre forslagene for å begrense problemet som ufrivillig deltid representerer: Reell fortrinnsrett, drøftingsplikt og utvidet stillingsbrøk.

– Regjeringen vil foreta en reell prøving og gjennomgang av fortrinnsretten som deltidsarbeidende i dag har til heltid. deltid. Det har vært antydet at dagens lovverk ikke virker. Vi må sørge for at denne bestemmelsen virker etter intensjonene, sier ministeren og viser til at det her finnes et unntak hvis det er til særlig ulempe for bedriften.

– Det kan være grunn til å tro at det er et unntak som brukes i for stor grad, sier hun.

Økt bevissthet

Videre vil regjeringen innføre drøftingsplikt med de ansatte.

– På den måten kan vi få fram et høyere bevissthetsnivå. Det er veldig mye man faktisk kan gjøre lokalt dersom de ansatte og arbeidsgiverne setter seg sammen. Det er mulig å organisere seg ut av den høye deltidsbruken, sier hun.

– Så skal vi utrede en ordning der man kan få rett til stillingsbrøk i tråd med det man reelt sett har jobbet. Vi vet at veldig mange i dag jobber såkalt mertid utover den stillingsbrøken man er ansatt i. Når man gjør det over en viss tid, så er det rimelig at man kan få stillingen omgjort til en tilsvarende utvidet stilling, sier Bjurstrøm.

Hun vil invitere arbeidslivets parter til en dialog om hvordan det kan bli mer heltid.

Stor gjennomgang

Hanne Bjurstrøm forteller at det aldri før har vært foretatt en så stor gjennomgang av norsk arbeidsliv.

– Vi forsøker å avlive noen myter, sier hun og legger vekt på at de fleste arbeidstakere jobber helt ordinære dager.

Hun varsler at den gode samarbeidet mellom arbeidslivets parter er en suksessfaktor som regjeringen skal bygge videre på.

– De som ønsker å etablere seg i Norge skal vite at vi har et veldig lavt konfliktnivå, sier hun.

– Ser du noen behov for vesentlige endringer av arbeidsmiljøloven?

– Nei, vi kommer ikke til å gjøre store endringer i lovverket. I all hovedsak fungerer arbeidslivet veldig bra i Norge. Men vi ser behov for å styrke virkemiddelbruken til Arbeidstilsynet, sier hun og nevner Adecco-skandalen som stikkord.

Politiske forskjeller

– Hvordan ser du på de politiske skillelinjene?

– Den norske måte å organisere arbeidslivet på er en suksess. Høyresiden i Norge ønsker å endre på mange av de elementene ved å åpne for løsere tilknytning til arbeidslivet og mer utrygge arbeidsplasser, sier Bjurstrøm.

– Nå trenger vi politisk vilje til å følge opp lokalt kommunene, sier Lysbakken med adresse til det forestående lokalvalget. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse