JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever svar om barnehagene

Foreldreutvalget for barnehager (FUB) krever å få vite hvilke kommunepolitikere som vil prioritere barnehagene og ber foreldrene være vaktbikkjer.

christina.halvorsen@anb.no

– Barna er det viktigste vi har, de er fremtiden, og det å satse på dem er å satse på fremtiden. Det er viktig for oss å få stilt kommunepolitikerne disse spørsmålene før de snart går til valg, sier Lena Jensen, leder i FUB til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I et brev til alle kommunepolitikere i landet stiller FUB mange spørsmål de ber politikerne svare på. I et brev til barnehageforeldre, sendt til barnehagene, oppfordres foreldrene til å stille politikerne de samme spørsmålene.

Advarte mot kutt

Tidligere i år advarte FUB mot kutt og dårligere kvalitet i barnehagene, og ba foreldrene om å organisere seg.

Bakgrunnen for utspillet er at ansvaret for 28 milliarder barnehagekroner i januar i år ble overført fra stat til kommune. Disse pengene er nå lagt inn i de «frie inntektene» til kommunen. Tidligere var pengene øremerket barnehagedrift. Men kommunene var ikke klare til å håndtere finansieringsansvaret, og mange kommuner prioriterer å bruke barnehagepenger andre steder, påpekte Lena Jensen da.

Vente inntil ett ekstra år

Nå vil FUB altså at politikerne svarer på spørsmål om hva de gjør for å satse på barnehagene. FUB vil ha svar om kvalitet i barnehagene, barnehagetilbud til alle, kompetanse, foreldresamarbeid og økonomi. FUB spør blant annet hva politikerne vil gjøre dersom det er barn i kommunen som er født etter 01.09 det året de fyller ett år og som må vente inntil ett ekstra år før de får barnehageplass. FUB spør også om hva det enkelte parti vil gjøre for å sikre full dekning av utdannede førskolelærere og om politikerne har satt seg inn i hvilke konsekvenser overgangen til rammefinansiering har hatt for barnehagene.

– Pinlig

– Det må være pinlig for kommunene og barnehageeierne at det nasjonalt mangler 6.000 førskolelærere. Det er veldig mange assistenter, som ikke får kompetanse og ikke har kompetanse. Mange kommuner har tidligere signalisert kutt, og det er viktig at vi nå stiller politikerne til ansvar før valget. For oss foreldre er barnehagen og kvaliteten i barnehagene ekstremt viktig, slik at vi kan gå på jobb, skole eller hva det måtte være og være trygge på at ungene både leker og lærer, har kvalifisert personale rundt seg og har det bra i barnehagen, sier Jensen.

Jensen mener barnehagespørsmålet nå er et av de viktigste på dagsorden lokalt.

– Dette har ikke tidligere vært et helhetlig lokalt ansvar. Men nå er det kun kommunepolitikerne som kan gjøre noe med kvaliteten og kompetansen og å satse nok på barnehagene økonomisk, fastslår Jensen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse