JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil belønne likestilling

Staten må belønne de kommunene som er best på likestilling, mener stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

christina.halvorsen@anb.no

– Bedre turnusordninger og flere heltidsstillinger er noe av det viktigste vi kan gjøre for økt likestilling i Norge i dag. Dette gjelder tusenvis av kvinner i offentlig sektor, og da er det naturlig at også staten tar større ansvar, sier Valen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det går ikke an at Stortinget bare peker på kommunene og ber dem rydde opp for å sørge for bedre likestilling. Staten er blant dem som har tjent godt på at kvinner har hatt for dårlig betalt og har jobbet i dårlige turnuser. Dette er ikke holdbart. Derfor må staten ta mer ansvar og sørge for mer penger til blant annet heltidsstillinger. Dette er et nasjonalt ansvar, ikke bare kommunene sitt ansvar, mener Valen.

Belønne de som satser

Han foreslår nå en belønningsordning for de kommunene som satser på likestilling.

– Jeg mener staten må følge opp og belønne kommunene som iverksetter gode tiltak. De kommunene som blir kvitt ufrivillig deltidsstillinger og sørger for ansvarlige turnuser og økt grunnbemanning. Et slikt belønningssystem finnes allerede for byer som satser aktivt på miljø. Trondheim har nettopp blitt kåret til den beste miljøbyen, og blir belønnet for det. Dette bør kunne benyttes også på likestillingsfeltet, sier Valen.

Viktigst innen omsorg

Valen ser for seg at et slikt belønningssystem, som må komme over statsbudsjettet, vil sørge for at flere kommuner blir inspirert til å ta et krafttak.

– Dette er særlig viktig innenfor blant annet helse- og omsorgssektoren, som har de største likestillingsutfordringene i arbeidslivet, men også innen for eksempel barnehagesektoren, sier representanten, som lover å jobbe for økt rødgrønn innsats for heltid på Stortinget. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse