JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

2.000 kan miste jobben i Nordea

Nordea vil skjære ned antall ansatte med 2.000 innen neste år. I Norge kuttes 200 til 300 stillinger.

I Sverige, Danmark og Finland vil mellom 500 og 650 stillinger bli fjernet i løpet av 2011 og 2012.

I dag har banken i alt rundt 34.000 ansatte.

Nordeas ledelse har innledet forhandlinger med fagforeningene i de fire nordiske landene om reduksjonen i antall medarbeidere.

Bakgrunnen for kuttene er skjerpede krav til kapital i de nye europeiske bankreglene. Det fører til dyrere finansiering for bankene.

– Det er først og fremst nye krav på kapital, likviditet og vår finansiering av utlån som må være skrudd sammen på en annen måte. Alt dette blir dyrere i det som forventes å komme fra EU, sier Nordeas kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle til Aftenposten.no.

Ifølge Sjøhelle vil ikke de berørte ansatte miste jobbene sine før godt ut i neste år. Samtidig vil disse prioriteres dersom det oppstår ledige stillinger i konsernet i en periode fremover.

Får ikke støtte

Finansforbundet i Nordea støtter ikke den foreslåtte bemanningsreduksjonen. Forbundets hovedtillitsvalgte, Steinar Nickelsen, peker på at bankens resultat første halvår i år var 1.952 millioner euro (15,3 milliarder kroner), en forbedring sammenlignet med 2010 på 21 prosent.

– Det er urimelig at de som har bidratt til bankens suksess skal ta denne belastningen, sier han.

Fagforeningene mener at en reduksjon i antall ansatte bare kan gjennomføres hvis det er basert på frivillighet, og vil snu alle steiner for å prøve å begrense ulempen for dem som blir berørt. Omskolering og interne jobbskift kan bidra til å redusere antallet som må slutte, sier Finansforbundet i en pressemelding.

– Vi innser at hele den finansielle sektor berøres av myndighetenes skjerpede reguleringer. Vi mener likevel at Nordea går for langt i tilpasninger når lojale medarbeidere føler usikkerhet for sine arbeidsplasser, sier Nickelsen.

Vil beholde posisjonen

Bankens ledelse viser på sin side til at ambisjonen i det nye regelverket er å beholde posisjonen. Målet med å slanke antall ansatte er å oppnå en avkastning på egenkapitalen på rundt 15 prosent.

Ledelsen viser til rapporten for andre kvartal 2011 der det ble sagt at banken i høst «skal gjennomføre planer for å begrense kostnadsveksten i siste del av 2011 og deretter holde den på samme nivå fremover».

Nordea vil også gjennomføre andre kostnads- og kapitaleffektiviseringstiltak i løpet av høsten.

Forhandlingene med fagforeningene ventes å være sluttført i november. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse