JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rykende uenige

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Siv Jensen (Frp) var ikke helt enige under debatten mandag kveld.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fastholder at de eldre har en lovfestet rett til det han kaller «nødvendig helsehjelp», inkludert sykehjemsplass. Frp-leder Siv Jensen kaller det hele en bløff.

NRKs valgdebatt fra Stokka sykehjem i Stavanger mandag viste med all mulig tydelighet at de to partiledere står svært langt fra hverandre i synet på hva som er virkeligheten innenfor pleie- og omsorgssektoren.

Jensen inviterte Stoltenberg til et nytt eldreforlik, etter mønster av barnehageforliket. Hun mente at det nasjonale løftet som alle gikk sammen om for å nå målet om full barnehagedekning, kan gjentas for å sikre eldre en plass den dagen fastlegen sier det er nødvendig.

Stoltenberg viste til at det for to år siden ble inngått et bredt forlik på Stortinget, som bare Frp stilte seg utenfor.

Står ved forliket

– Det forliket står jeg ved. Men hvis Frp vil slutte seg til det, er de velkommen. Dette forliket sikrer lovfestet rett til nødvendig helsehjelp og forsvarlig omsorg. Det forenkler retten til å klage, det innebærer en økning i øremerkede midler og det skal munne i full dekning i 2015, sa statsministeren.

Han mente at sammenligningen med barnehager er misvisende, ettersom de eldre er en sammensatt gruppe som trenger ulike typer hjelp. Han lurte også på hvorfor ikke Frp har brukt sin innflytelse i Oslo til å bedre dekningen og unngå tilfeller som dem mediene de siste dagene har trukket fram.

– Det skjer uheldig ting både i Oslo og andre kommuner, men det viser bare at vi har et system som ikke virker. Den såkalte verdighetsgarantien er en gedigen bløff, og derfor inviterer vi til eldreforlik. Vi må bevilge de nødvendige midler, slippe alle krefter til og gi reell garanti om plass. Sånn som vi gjorde det med barnehagene, sa Jensen.

Mager trøst

Stoltenberg innrømmet at de store vyene og planene er mager trøst for dem som får avslag i dag, men insisterte på at rettighetene er styrket, blant annet gjennom en bedre klageadgang.

– Juridisk sett snakker vi om samme type rett som retten til barnehageplass, framholdt statsministeren. Han sa at mye av det Jensen etterlyser, allerede er gjennomført.

– Vi må ikke drive med denne type pingpong. Mange kommuner har eldreproblemer, men mye er veldig bra. Nå må vi se på det som fungerer, uavhengig av partifarge, sa statsministeren.

Jensen mente Stoltenberg bare kom med bortforklaringer og sa at «alle» omtaler forliket som en bløff, det er ingen reell garanti og ingen sanksjoner.

– Det har lenge vært et uverdig spill om de eldre. Hvis vi nå kan inngå et forlik etter modell av barnehageforliket, trenger ikke eldreomsorg bli et tema under valgkampen om to år, sa Jensen.

Full støtte

Frp-lederen fikk støtte av Tore Henning Larsen, daglig leder i Seniorsaken. Han sa også at Stoltenbergs garantier ikke fungerer og at det som trengs, er en klokkeklar lovbestemmelse med sanksjonsmuligheter.

– Vi ser daglig eksempler på hvor dårlig systemet virker. Man må ha sterke pårørende for å kunne klage. Det er ikke noe en skrøpelig 80-åring klarer alene. Det er dette som er hverdagen for veldig mange, sa Larsen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse