JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Store Norske på fastlandet

LO-leder Roar Flåthen ser for seg at gruveselskapet Store Norske på Svalbard kan bli et slags Statoil for mineraler på fastlandet.

– Vi må ha en bergverksstrategi og en handlingsplan fra myndighetene. Vi trenger et Statoil på land, et norsk selskap som skal gå inn i de nye mulighetene vi har, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Et slikt selskap, der staten er en sentral eier, trenger ifølge Flåthen ikke å være involvert i alle deler av gruvedriften selv. Han mener det kan åpnes for samarbeid med andre aktører.

– Slik har vi gjort det på norsk sokkel, og også på land kan vi dermed få samfunnsmessig nytte av utvinningen. Vi har allerede et slikt statlig eid gruveselskap i Store Norske på Svalbard som har stor kompetanse, ikke minst når det gjelder å drive under tøffe klimatiske forhold. Dette selskapet kan få nye vedtekter og utvikles til å bli en stor aktør også på fastlandet, noe selskapet også har vist interesse for, sier LO-lederen.

Store Norske har en viss aktivitet på fastlandet, først og fremst mineralleting i Finnmark.

Gigantverdier

I fjor anslo Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) at berggrunnen i Norge, spesielt i den nordligste landsdelen, inneholder metaller og mineraler som er verdt «godt over 1.500 milliarder kroner». Og hvis Kina og India fortsetter å hungre etter metaller og råvarer, vil verdiene overstige 2.000 milliarder kroner, ifølge NGU. Dette har blant annet fått regjeringen til å intensivere letingen og kartleggingen av disse forekomstene. Norge har så langt ligget flere tiår etter sine naboland i leteaktiviteten.

– Alt tyder på at vi i Norge har store forekomster av forskjellige typer bergarter og mineraler som det er marked for internasjonalt, men vi må selvsagt få gjort kartleggingen først og være sikret forutsigbarhet, sier Flåthen.

Statlig kapital

– Her skal vi starte en industri nesten på nytt, og det krever kapital og at noen er villige til å ta risikoen. Staten må inn med egenkapital slik at selskapet får finansielle muskler. Utfordringene blir mange også når det gjelder infrastruktur, ikke minst både havneforhold og jernbane, når produktene skal ut til markedet. Det kreves det noen politiske beslutninger dersom vi skal skape en ny og stor vekstnæring. Men dette har vi tradisjon for å kalle utgifter til inntekts ervervelse, legger han til.

Flåthen er skeptisk til å overlate det som kan bli en ny gigantnæring til utenlandske aktører. Han vil heller ha samfunnsnytten som vi kjenner fra olje- og gassvirksomheten overført til bergverksindustri på fastlandet.

– Her må regjeringen være offensive, krever Flåthen.

Lover hele verktøykassa

Næringsminister Trond Giske lovte i sommer at regjeringen skal lage en nasjonal strategi for mineralnæringen.

– Den norske mineralnæringen har alle forutsetninger. Vi har kompetansen, havneforbindelsene og nærheten til det europeiske markedet, sier Giske, som tror denne delen av norsk næringsliv kan bli mye større. Vi skal bruke hele den statlige verktøykassa, sa Giske.

Store Norske har for øvrig søkt om konsesjon til å utvinne Lunckefjell når Svea-gruva snart er tom. Både LO-leder Roar Flåthen og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier til ANB at selskapet bør få tommelen opp for planene. Miljøbevegelsen er imidlertid skeptisk til mer kullgruvedrift, og søknaden ligger hos miljøverndepartementet. Store Norske har uansett vært selve grunnmuren i norsk Svalbard-politikk i mange tiår. (ANB)

Annonse
Annonse