JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker rullerende permitteringer

Jens Stoltenberg og delegatene på LO-kongressen ble møtt av demonstranter fra Dagbladet og Dagblad-Trykk onsdag morgen. Ett av hovedkravene er rullerende permitteringer.

frode.ronning@lomedia.no

Ledelsen i Dagblad-Trykk har varslet at de vil si opp 25 av rundt 100 ansatte på trykkeriet. Klubbene på trykkeriet viser også til at 13 årsverk skal presses over på AFP.

– Vi er enige om at det er en alvorlig økonomisk situasjon for Dagbladet. Vi ser også at ny teknologi og redusert oppdragsmengde gjør at det blir behov for færre ansatte, men vi mener det er store fordeler med å fordele arbeidsledigheten gjennom rullerende permitteringer, sier tillitsvalgt Knut Jensen i Grafisk (Fellesforbundet) i Dagblad-Trykk.

Transport- og grafisk-klubben sier de har forsøkt å få til et samarbeid med ledelsen om endring av bemanningen ved trykkeriet, men hevder de har blitt avvist og at ledelsen nå ensidig vil drive igjennom oppsigelser.

Klubbene skriver at "De ansatte vil kjempe imot dette med alle lovlig midler."

Alt samarbeid med ledelsen er nå brutt og, og heretter vil de tillitsvalgte bruke lov- og avtaleverkets bestemmelser ned til siste bokstav. Klubbene vil anke enhver uenighet til topps i systemet.

Usikkerhet

Knut Jensen ønsker rullerende permitteringer, fordi framtidsutsiktene er usikre.

– Vi er usikre på hvor mange som skal ut på sikt, så det blir lettere å hente inn folk igjen hvis de er permittert, framfor å bli sagt opp, understreker Jensen.

På trykkeriet skal folk med opptil 16-17 års ansiennitet miste jobben.

– Lovbrudd i Dagbladet

Det er problemer også for grafikerne inne i selve Dagbladet.

Bedriften har sagt opp tre grafikere, mens den fjerde snart vil få varsel. I tillegg er fem personer permittert.

Samtidig er det på en vanlig dag tre vikarer inne, ifølge klubbleder Tone Granberg Løvlien.

– Vi har sendt omfanget av vikarer samt et eksempel på en kontrakt for en tilkallingsvikar til Arbeidstilsynet, opplyser Granberg Løvlien.

Hun mener kontraktene for tilkallingsvikarer ikke er i tråd med arbeidsmiljøloven. Tilkallingsvikarene skriver under på at de stiller seg til disposisjon for Dagbladet i en periode på 12 måneder, men er ikke garantert arbeid i denne perioden - bare at de kan bli ringt opp og bli tildelt vakter.

– Vi mener kontraktene for tilkallingsvikarene ikke er arbeidskontrakter, noe som innebærer at de faktisk jobber uten arbeidskontrakter, sier Granberg Løvlien.

Annonse
Annonse