JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgløfter i vest

Arbeiderpartiet vil legge til rette for at det skapes 40.000 nye arbeidsplasser på Vestlandet innen 2016.

Tirsdag hadde Stoltenberg og næringsminister Trond Giske (Ap) en lang turne til de fire fylkene for å presentere det nye næringspolitiske programmet for Vestlandet.

De to Ap-toppene la sammen med partiets fylkesordførerkandidater i de fire vestlandsfylkene fram et næringspolitisk program for Vestlandet. Programmet er utarbeidet av fylkesordførerkandidatene etter samråd med næringsliv, fagforeninger og forskningsmiljø.

12 punkter

Programmet inneholder tolv punkter for næringslivssatsingen. Blant annet skal Vestlandet bli ledende på utvikling av ny miljøteknologi, være ledende sjømatregion og reiselivet skal styrkes.

Partiet lover også forenkling og bedre samordning av regelverk og offentlige tjenester. Dette skal spare næringslivet på Vestlandet for mellom 1 og 2 milliarder kroner.

Ferjefri E39 er også et mål, men programmet sier ikke når en slik løsning skal stå ferdig.

– Blir lagt merke til

Da statsminister Stoltenberg holdt pressekonferanse i Bergen under tirsdagens rundreise, slo han fast at når fire fylkespartier er enige, vil det bli lagt merke til.

– Gjennomslagskraften vil øke sterkt, sa statsministeren.

Næringsminister Giske var også opptatt av at muligheten for å få gjennomslag for programmet er stort når fire viktige fylkespartier står sammen.

– Så nå gjelder det at dere alle blir valgt, sa han med adresse til de fire Ap-toppene som deltok i presentasjonen.

Arbeiderpartiet har i dag fylkesordføreren i Rogaland og kjemper om vervet i de tre andre Vestlandsfylkene.

Lite konkret

Høyres 1. nestleder Jan Tore Sanner synes programmer er lite ambisiøst og lite konkret

– Arbeiderpartiet serverer en rekke generell målsettinger som jeg vil tro det er bred politisk enighet om. Men programmet gir ikke svar på en del av de utfordringene som næringslivet møter, sier Sanner.

Han viser til at arveavgiften som rammer familiebedrifter, og eiendomsskatten som tynger mange næringsdrivende langs kysten. Han synes også programmet er lite ambisiøst og konkret når det gjelder mål for å redusere skjemaveldet:

– Den norske regjeringen burde i likhet med mange andre lands regjeringer ha som mål å kutte skjemaveldet med 25 prosent. Programmet er også lite ambisiøst når det gjelder satsingen på kunnskap og forskning. Jeg hadde også ventet at regjeringen ville varslet at de vil fylle på såkornfondene som er viktige for nyetablering og vekst, sier Sanner.

Skattelette

Næringsminister Trond Giske synes programmet er så konkret som det kan bli.

– For eksempel sier vi at regler og offentlige reguleringer skal forenkles, noe som vil spare næringslivet på Vestlandet for mellom 1 og 2 milliarder kroner. Vi går inn for ferjefri E39, og vi vil gjøre vårt for at det skal skapes 40.000 nye arbeidsplasser innen 2016. Hvor mye mer konkret kan vi bli? spør næringsministeren.

Sanner kritiserer også Arbeiderpartiet for at det ikke gjør noe med skattetrykket som er en belastning for mange bedrifter. Den kritikken avviser statsminister Jens Stoltenberg:

– Vi har gjort formuesskatten mer rettferdig og redusert arveavgiften. Det er 500.000 færre skattytere som betaler formuesskatt nå enn da Per-Kristian Foss (H) satt som finansminister, sier Stoltenberg.

– Det er mange land i Europa som har lavere skatter enn Norge. Men de har også langt høyere arbeidsledighet. Det er viktigere med enn aktiv næringspolitikk enn med skattelettelser, sier statsministeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse