JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Overtid for ekstravakter

Frp henter fram en gammel SV-kampsak og vil innføre overtidsbetaling til deltidsansatte som tar ekstravakter.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi vil innføre en rett til overtidsbetaling for tilkallingsvakter og ekstravakter i offentlig sektor, som går ut over den faste stillingsbrøken til den ansatte, sier lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette vil gjøre det mer lønnsomt for kommunene å ansette folk i en større stilling. Vi reduserer ufrivillig deltid, lyder utfordringen fra Eriksson til både regjering og fagbevegelse. Han er fullt klar over at SV ikke fikk gjennomslag for dette landsmøtevedtaket fra 2009 i den rykende ferske arbeidslivsmeldingen som regjeringen la fram fredag.

Eriksson viser videre til at 47.000 ansatte i kommunene, de fleste av dem kvinner, jobber 14 timer eller mindre i uka. Dermed kan de også bli pensjonstapere. Dagens grense for å være omfattet av offentlig tjenestepensjon er 37,3 prosent stilling.

Minstepensjonister

– Det betyr at mange av disse 47.000 personene ikke er berettiget til offentlig tjenestepensjon. De må nøye seg med alderspensjon fra folketrygden og vil forbli minstepensjonister. I dag er det slik at alle i privat sektor med en stillingsandel på 20 prosent eller mer, har rett til obligatorisk tjenestepensjon. Denne ordningen gjelder kun for privat sektor. Dette innebærer at ansatte i små stillinger i offentlig sektor er de eneste som i dag står uten noen form for tjenestepensjon, påpeker Eriksson.

– I tillegg føler disse ansatte at de ikke klarer å leve på en slik liten stilling. Dette gjør at det er enkelt å be dem om å ta på seg ekstravakter, tilkallingsvakter og overtid. Men de er ikke berettiget til å motta overtidstillegg. Dette gjør at kommunene kan spekulere i å ansette folk i små deltidsstillinger. De sparer lønn ved at de slipper å betale overtidstillegg, og de sparer framtidige pensjonskostnader, sier Eriksson. Frp vil heller endre offentlig tjenestepensjon ved at man innfører en ordning som er mer lik den som er i privat sektor.

Varsler krafttak

– Vi varsler et krafttak for de mange i deltidsjobb som ønsker å jobbe heltid. Dette er i realiteten snakk om en deltids arbeidsløshet, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til ANB før hun fredag la fram regjeringens nye arbeidslivsmelding. Hun trekker spesielt fram tre forslag for å begrense problemet som ufrivillig deltid representerer: Reell fortrinnsrett, drøftingsplikt og utvidet stillingsbrøk.

– Vi vet at veldig mange i dag jobber såkalt mertid utover den stillingsbrøken man er ansatt i. Når man gjør det over en viss tid, så er det rimelig at man kan få stillingen omgjort til en tilsvarende utvidet stilling, sier Bjurstrøm. Hun vil nå invitere arbeidslivets parter til en dialog om hvordan det kan bli mer heltid.

Som første kommune vedtok for øvrig Trondheim nylig at alle deltidsansatte skal tilbys stillingsbrøker som tilsvarer tiden de faktisk jobber. Der viste det seg at folk som var ansatt i 20 prosent stillinger, eller mindre, i gjennomsnitt jobbet 56 prosent.

Ifølge avisa Klassekampen kan tusenvis av ansatte innenfor helse- og omsorgssektoren i Trondheim nå belage seg på tilbud om større stillinger. (ANB)

Annonse
Annonse