JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Borten Moe står på sitt

Olje- og energiminister Ola Borten Moe står fast på sine uttalelser om miljøbevegelsen. Tross kraftig kritikk, firer han ikke en tomme.

kjell.werner@anb.no

– Jeg står ved alt jeg har sagt i denne saken, sier Ola Borten Moe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Sp-ministeren ser ingen grunn til å rygge etter å ha hisset på seg miljøbevegelsen og får kritikk fra så vel SV-leder Kristin Halvorsen som fra eget parti.

– Som statsråd og senterpartist så har jeg store ambisjoner på vegne av fornybar energiproduksjon. Nå begynner brikkene å falle på plass. Vi står foran et paradigmeskifte når det gjelder utbygging av et miljøvennlig, framtidsrettet og sikkert forsyningssystem i Norge. Her har også en samlet miljøbevegelse utålmodig, forklarer Borten Moe.

Logisk brist

– Men så opplever jeg dessverre at når det kommer til enkeltprosjekter, så er deler av miljøbevegelsen svært kritisk. Det gjelder spesielt Naturvernforbundet, som protesterer nær sagt på alle enkeltprosjektene. Da må jeg kunne være i min fulle rett til å påpeke bristen i logikken, sier olje- og energiministeren. Han hevder også at det ikke er noe oppsiktsvekkende i hans kritikk.

– Det er selvsagt ikke slik at vi skal gjennomføre prosjekter som er uforsvarlig i forhold til miljøverdier. Vi har en svært streng miljølovgining som skal ivareta hensynet til natur. Det jobber vi med hver eneste dag. Men til tross for at vi blir stadig dyktigere på dette feltet, så opplever jeg at deler av miljøbevegelsen flytter målstreken hele tiden, sier ministeren.

Gjelder ikke alle

Han presiserer samtidig at organisasjoner som Natur og ungdom og Zero har et langt mer nyansert og helhetlig syn på den virkelighetsforståelsen som Borten Moe mener må ligge til grunn. Ministeren har imidlertid litt mer problemer med å forstå kritikken fra Bellona-leder Frederic Hauge.

– Her mener jeg Bellona tar feil når det gjelder rollen som fossil energi fortsatt kommer til å spille i mange år framover, sier Borten Moe og forteller at han torsdag hadde samtaler med sin kollega fra Sør-Afrika.

– Der er det 20 prosent av befolkningen som mangler elektrisitet, og ifølge den sørafrikanske ministeren er det helt urealistisk å avvikle kullproduksjonen i landet.

Fattigdommen

– Det trengs store mengder energi for å løse verdens fattigdomsproblemer. Det er 1,5 milliarder mennesker på kloden som mangler elektrisitet. Derfor har jeg litt problemer med å se hva Frederic Hauge er så provosert over, forklarer Borten Moe.

Han hevder at CO2-håndtering vil være en viktig del av miljøløsningen.

– Her ligger Norge i front, og det skal vi fortsatt gjøre. Samtidig har Norge den reneste oljeproduksjonen i verden,

– Det er viktige deler av faktagrunnlaget som mangler. Vi må se hele energipolitikken i et globalt perspektiv, sier han.

Norske ambisjoner

– Men samtidig må Norge ha ambisjoner for vårt eget samfunn og utvikle nye og mer miljøvennlige løsninger. Her må vi klare å ha to tanker i hodet samtidig, sier Borten Moe håpefullt.

– Hva sier du til den interne kritikken fra rødgrønne rekker?

– Jeg tror ikke det er noen uenighet mellom meg og resten av partiledelsen i Senterpartiet. Samtidig må det være høy takhøyde og rom for debatt Norge, sier Ola Borten Moe. (ANB)

Annonse
Annonse