JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever norsk ja til Palestina

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell ber Norge om å anerkjenne Palestina som stat.

kjell.werner@anb.no

– Jeg mener at Norge må stemme for at FN anerkjenner Palestina som stat og ta Palestina opp som FN-medlem, sier parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell i SV til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

FNs generalforsamling vil i høst måtte ta stilling til om Palestina skal anerkjennes som en egen stat.

– Det vil være klokt med en rask avklaring fra den norske regjeringens side, for Norge bør jobbe aktivt mot andre europeiske land for å danne en bred europeisk front som støtter Palestina i dette kravet. Dermed kan vi isolere de landene som sier nei, sier Solhjell og poengterer at han her har spesielt Israel og USA i tankene.

Kritikk av Støre?

– Betyr ikke SVs krav en indirekte kritikk av utenriksminister Jonas Gahr Støre?

– Nei, jeg er veldig stolt av vår utenriksminister i Palestina-spørsmålet. Jeg hadde ikke forventet at Jonas Gahr Støre skulle gå ut mange måneder i forkant med å avklare et norsk standpunkt. Det er ingen FN-tekst på bordet ennå, presiserer Solhjell.

SVs parlamentariske leder har forståelse for at en avventende holdning har vært brukt som pressmiddel for å få i gang forhandlinger.

– Men må er tiden inne for å bestemme seg fra norsk side slik at Norge kan gå til andre land og argumentere for en anerkjennelse av Palestina, sier Solhjell.

Er forberedt

– Hvorfor er det riktig av Norge å flagge et standpunkt nå?

– Den viktigste grunnen er at Palestina er forberedt, både politisk og økonomisk, på å bli en egen stat, sier SV-politikeren og trekker spesielt fram åpenheten og gjennomsiktigheten i de palestinske institusjonene.

– Israel, og særlig dagens regime i Israel, viser absolutt ingen vilje til å komme til en forhandlingsløsning, sier Solhjell.

Ny situasjon

Han mener situasjonen er en helt annen enn det som var tilfelle på 90-tallet da Oslo-avtalen ble framforhandlet.

– Både fra palestinsk og israelsk side var det den gang en stor vilje til å strekke seg for å finne løsninger. Israel har neppe hatt en så høyreorientert regjering som i dag. Statsministeren er fra et parti som er imot en tostatsløsning, og utenriksministeren sier åpent at han vil kvitte seg med en del arabiske innbyggere, forklarer han.

– Det er i dag ingen tegn til forhandlingsvilje. Da mener jeg at verden må møte det med å sette makt bak kravene våre. Alle de fine ordene må nå følges av handling, sier han.

Presser USA

– Vi får neppe USA med i denne runden, men også amerikanerne vil merke presset dersom det er sånn at stort sett hele verden inntar en annen holdning enn det USA gjør, sier SVs parlamentariske leder.

Han gleder seg over visse positive tegn i USA.

– Det er stiftet en ny jødisk lobbyorganisasjon i USA som kaller seg «J Street». Denne organisasjonen er moderat og har en forhandlingsorientert politikk som står i klar kontrast til haukelobbyen som hittil har dominert.

– Det er bevegelser i brede amerikanske miljøer. Jeg mener at Norge derfor må ta en lederrolle for å få verden til å sette makt bak de palestinske kravene, sier Bård Vegar Solhjell. (ANB)

Annonse
Annonse