JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krevde aldri tariffavtale?

– Jeg kan ikke huske at Oslo Kongressenter krevde tariffavtale da vi inngikk kontrakt med dem for to år siden, sier Pål Svendsen, daglig leder av Grata Personal, til magasinett.org.


14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07

Og legger til at ikke en eneste kunde har bedt om tariffavtale siden han startet Grata for syv år siden. Svendsen eier i dag halvparten av Grata Personal AS.

– Det er ikke så vanlig i bransjen vi opererer i, understreker han overfor Magasinet for fagorganisertes nettsted.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA og styreleder Bente Halvorsen understreket i dag at de først og fremst er opptatt av å rydde opp i Grata-saken - tråd med retningslinjene som ble gitt til Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. I dag informerte hun LO-kongressen om at Oslo Kongressenter, Fellesforbundet og Grata Personal er gått i dialog for å sørge for de nødvendige lønns- og avtaleforhold.

Tarifflønn fra i dag

På det bebudede ekstraordinære styremøtet i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA etter kongressen skal det blant annet avklares om ledelsen i kongressenteret i det hele tatt har krevd tariffavtale av Grata Personal. Daglig leder Pål Svendsen kan ikke huske dette kravet, heller ikke om det var snakk om krav til tarifflønn.

I dag tok daglig leder i Grata Personal, Pål Svendsen, kontakt med Fellesforbundet og lovet at alle innleide ville få tarifflønn fra i dag av, selv uten tariffavtale. Dessuten ønsket han "en avtale med Fellesforbundet og Oslo Kongressenter som får dette til å fungere" slik han uttrykker det overfor magasinett.org.

Ikke konkurransedyktig med tariffavtale?

Om dette resulterer i en tariffavtale med Fellesforbundet, kunne han ikke svare på.

– For meg personlig er det ikke noe problem å inngå en tariffavtale. Jeg er ikke imot det, men dette er et spørsmål om å være en tariffbedrift contra å være konkurransedyktig, mener Pål Svendsen og viser til den generelle situasjonen i utleiemarkedet i hans nisje, med små fortjenestemarginer, sier han.

Møter Fellesforbundet og de utleide

I morgen skal han ha et møte med Fellesforbundet, Oslo Servitørforening, personalsjefen på Oslo Kongressenter og Gratas utleide i Folkets Hus - for å snakke om fagorganisering og tariffavtale. Senere på dagen skal han snakke med 80 andre servitører som skal gjøre seg klare for kongressfest på kvelden.

Oslo Servitørforening har stilt klare krav til Grata Personal og Oslo Kongressenter før den vil godta at Gratas servitører får jobbe under kongressfesten, forteller Tore Skjeldstadaune, leder av Oslo Servitørforening.

Under og over tariff

Pål Svendsen understreker at det slett ikke er slik at alle innleide betales under tarifflønn hos Grata Personal.

– Noen ligger over Riksavtalens satser, andre under - helt avhengig av erfaring og kvalifikasjon, forteller han til magasinett.org. Som regel betales en timelønn mellom 115 og 125 kroner timen. Heretter betales tarifflønn, understreker Svendsen.

Oslo Kongressenter Folkets Hus BA er en av Grats største kunder, og Svendsen ønsker selvfølgelig ikke å miste dem som kunde, innrømmer han.

Uten fagutdanning

De fleste som formidles av Grata Personal er uten fagutdanning innen hotell og restaurant, men mange har vært innom bransjen før, sier Svendsen. De som ikke har vært det, får opplæring av Grata.

Grata Personal tilbyr kokker, servitører og sjauere til sine kunder, forteller Svendsen videre. De fleste som jobber for Grata Personal er i aldersgruppen 20-30 år, gjerne studenter eller andre unge arbeidstakere som bare er innom bransjen for å tjene mest mulig penger i en begrenset periode. Den største enkeltgruppen hos Grata er svensker.

Start på yrkeskarrieren

– Men vi har også en del av våre nye landsmenn hos oss. For mange starter deres yrkeskarriere i Norge hos oss. Det bør også komme fram. Vi tar inn folk som ofte ikke får mulighet tilVi driver ikke useriøst, men jeg innrømmer at det er mye nytt for meg her også. Jeg tar dette som læring, forsikrer han overfor magasinett.org.

Årlig formidler Grata Personal mellom 1.200 og 1.600 arbeidstakere for kundeoppdrag. Fjoråret går mot et overskudd på 1,4 millioner kroner ved en omsetning på 66 millioner kroner, forteller Pål Svendsen. I 2007 var overskuddet på 230.000 kroner ved en omsetning på 44 millioner kroner.

Dobbelte vakter

Fellesforbundet møtte i dag de 15-20 innleide servitørene fra Grata Personal i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. De fortalte om dobbelte vakter, feil på lønnsutbetalinger og lønnsslipper som uteblir.

– De sa at noen av dem jobber som kokk fra 7 til 15, legger kokkelua fra seg og jobber som servitør resten av dagen, forteller Svein-Frode Pettersbakken, nestleder i Oslo Servitørforening, og Boye Ullmann, organisasjonsarbeider ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo-Akershus.

I morgen skal de møte totalt 100 av Kongressenterets innleide fra Grata Personal, i håp om at flere vil se fordelen av å melde seg inn i Fellesforbundet - slik at forbundet kan kreve tariffavtale med Grata Personal.

Tar topper

– Jeg ser at dette kan se ille ut, men vi pålegger ikke folk til å gå dobbelte vakter. Det skjer på forespørsel, eller basert på frivillighet. Veldig mange vil nemlig gjerne jobbe mye, understreker han. At Grata Personal, eller oppdragsgiverne, med denne praksisen kan bryte lovens overtidsregler, har han ikke reflektert over - i og med at oppdragets lengde ofte varierer.

– Konseptet vårt er basert på at vi tilbyr hjelp til kundene for å ta topper, altså ekstraarbeid i avgrensede perioder, store tilstelninger osv, sier Pål Svendsen.

Ikke lønn mellom oppdragene

I dag ba Roger Markgraf-Bye, distriktssekretær ved Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus, Grata Personal om å sende ham arbeidsavtalen som Grata jobber etter. I den står det blant annet at arbeidstiden er 37,5 timer i uken, uten spisepauser. Overtid betales i henhold til arbeidsmiljøloven.

Dessuten: "Dersom oppdragsgiveren i en periode stenger virksomheten, helt eller delvis, og av den grunn ikke ønsker å benytte Grata Personals tjenester, er Grata ikke forpliktet til å betale lønn til arbeidstaker i denne perioden". Og videre: "I tiden mellom oppdrag har arbeidstaker ikke krav på lønn."

Pål Svendsen sier at standardavtalen er blitt utarbeidet av en advokat med kunnskap i arbeidsrett.

Vikar i et vikarbyrå?

Roger Markgraf-Bye stiller spørsmål ved lovligheten av Grata Personals forretningsidé etter å ha sett nærmere på arbeidsavtalen.

– Svendsen sier at ingen av dem som leies ut, er ansatt hos Grata. Hovedregelen i arbeidslivet er fast ansettelse. Jeg syns at vikarbegrepet blir misbrukt. Det er jo litt merkelig å være vikar i et vikarbyrå. Ansatt må man jo være et sted, poengterer juristen.

Hvem vikarieres for?

– For å kunne kalle deg vikar, må du være vikar for en navngitt person. Dette er jo ikke tilfellet her. De utleide har kun et arbeidsforhold til Grata når de er på oppdrag, fortsetter Markgraf-Bye som reagerer på flere ting, blant annet:

– Når de som leies ut ikke har oppdrag, får de ikke lønn fra Grata. Det må være opp til arbeidsgiveren å skaffe de ansatte arbeid, mens Grata ikke betaler når de ikke har oppdrag, presiserer han.

Markgraf-Bye sier at Fellesforbundet er i en konstruktiv dialog med Grata Personal, men gjør det samtidig klart at forbundet må ha medlemmer blant Gratas utleide for å kunne kreve tariffavtale, noe han forklarte daglig leder Pål Svendsen i dag.

14.05.2009
01:28
16.12.2013 10:07



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker