JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre LO-medlemmer i jobb

Stadig flere nordmenn er i arbeid. Men antallet yrkesaktive LO-medlemmer krymper.

Trøsten for landets største arbeidstakerorganisasjon er at det totale medlemstallet fortsetter å vokse. I årets første kvartal hadde organisasjonen, ifølge bladet LO-Aktuelt, 872.115 medlemmer. Det er rekord. Men økningen skyldes at flere studenter melder seg inn i organisasjonen, og at stadig flere av LOs medlemmer blir pensjonister.

Fra siste kvartal i 2010 til første kvartal i 2011 gikk antallet yrkesaktive medlemmer ned med 649, forteller LOs eget blad. I samme periode økte sysselsettingen i landet med 8.000. Av LOs medlemmer er det 577.714 som er i arbeid. Det tilsvarer 71 prosent av det samlede medlemstallet. Det er på samme nivå som Akademikerne og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), men klart lavere enn Unio og frittstående forbund.

Lederen av LOs organisasjonsavdeling, Ståle Dokken, uttaler at medlemsutviklingen på ingen måte er dramatisk.

– Men vi skrur heller på varsellampene for tidlig enn for sent, sier han.

Færre organiserer seg

Selv om LOs medlemstall har steget gjennom mange år, og nedgangen av yrkesaktive medlemmer i den siste oversikten er beskjeden, haler de andre organisasjonene innpå. I 1990 var 34 prosent av arbeidstakerne i Norge organisert i LO.

Nå er andelen lavere og litt over 26 prosent. De andre organisasjonene har til sammen en organisasjonsgrad på drøyt 25 prosent.

LO-forbundene imellom er det store forskjeller i utviklingen. Fagforbundet, som organiserer brede grupper i kommunal sektor, er desidert størst med 317.216 medlemmer. Forbundet har hatt en framgang på nesten 7.000 medlemmer i løpet av ett år. I den andre enden sliter Fellesforbundet, som er nest størst. Forbundet, som organiserer ansatte i industrien, byggenæringen og hotell- og restaurantbransjen, har mistet knapt 4.000 medlemmer i samme periode og tipper så vidt over 150.000 medlemmer. LO minste forbund er Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) med 698 medlemmer.

Populært blant studenter

Bortsett fra pensjonister er studenter den største gruppen av LO-medlemmer som ikke betaler full kontingent. Mange av dem er i deltidsjobb og betaler kontingent i forhold til hvor mye de jobber. Andre betaler bare forsikringsandelen av medlemskontingenten.

Ved utgangen av første kvartal i år hadde LO 13.538 studentmedlemmer. Antallet øker fra år til år. Ståle Dokken opplyser at halvparten av dem som organiserer seg mens de studerer går over til vanlig medlemskap når de begynner i arbeidslivet. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse