JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil motvirke rasisme

– Sterke tillitsvalgte og sterke klubber er nøkkelen til god integrering og inkludering i arbeidslivet, sier Eli Ljunggren.

Det flerkulturelle samfunn og arbeidsliv er en styrke. Veldig mange innvandrere er viktige ressurspersoner på sine arbeidsplasser og i sine lokalmiljø, fastslo Fellesforbundets førstesekretær Eli Ljunggren under debatten om LOs organisasjon.

Trenger åpen debatt

– Dessverre har populistiske og til dels rasistiske politikere fått dominere denne debatten i sin jakt på muslimer. Kanskje har fagbevegelsen sittet for stille. Vi trenger en fordomsfri og åpen debatt som vil bidra til en positiv utvikling, sa Ljunggren.

Hun mener det trengs en sterkere lovgivning i forhold til diskriminering og rasisme, som for eksempel i Frankrike.

– Det fins store utfordringer, innrømmet hun. Men de må møtes med en helhetlig og inkluderende politikk.

Må stille krav

– Vi må stille krav til innvandrerne, til kommunene, og ikke minst til arbeidsgiverne. Det er jo uhørt at vi leser i avisene om innvandrere som må jukse og fornorske navnet sitt for i det hele tatt å bli vurdert til jobbintervju.

Og det er en skam for norsk arbeidsliv at de som alltid går på de dårligste arbeidskontraktene og blir grovest utnyttet, nesten aldri er norske.

Få kvinnene i gang

– En av de største utfordringene er å få innvandrerkvinnene til å komme på norskkurs og ut i arbeidslivet. Det handler om likeverd. Vi bør målrette arbeidet i forhold til denne store kvinnegruppa, og finne nye strategier, mener Fellesforbundets likestillingssjef.

Ny statistikk viser at pakistanske kvinner mellom 35 og 49 år tjener 28 prosent av det norske kvinner tjener, og somaliske kvinner 17 prosent. Kontantstøtten er noe av grunnen til dette og må avvikles, mener hun.

Må bruke tid

– I Fellesforbundet har vi mange gode eksempler på hvordan vi kan tilrettelegge kursvirksomhet. Vi må bruke tid på kultur og tilby kunnskap om det norske systemet, om rettigheter osv. i kursene. Både faglig og politisk må vi våge å ta denne utfordringen, sa Eli Ljunggren engasjert.

Annonse

Flere saker

Annonse