JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har plan B

Sosialistisk Venstreparti er i desperat velgerknipe.

Søndag legger partiledelsen fram en plan B for hvordan partiet skal mobilisere velgere den siste uka før valget.

Hver fjerde SV-velger har forlatt partiet til fordel for Ap siden 2009. Med en oppslutning på 3,9 prosent, ned fra 6,2 prosent i kommunevalget i 2007, har partiet aldri før i sin 40 år lange historie gjort det så dårlig som på septembermålingen Norfakta har laget for Klassekampen og Nationen. I en måling Synovate har gjort for Dagbladet er oppslutningen 4,4 prosent.

– Det er helt opplagt at vi har en stor jobb å gjøre den siste uka. Vi må gjøre velgerne oppmerksomme på at vi trenger stemmene deres, og at de trenger SV, sier partileder Kristin Halvorsen til NTB.

Hun vil ikke konkretisere hva plan B går ut på, men understreker at «vi har tenkt å mobilisere alt vi kan».

– Problematisk regjeringssamarbeid

Halvorsen vil ha tak i radikale velgere som sitter på gjerdet.

– SV kan avgjøre om vi skal ha rødt eller blått flertall i mange kommuner. Derfor må vi jobbe alt vi kan for å få hjemmesittere og SV-velgere som vurderer å stemme på andre, til å stemme på oss, understreker hun.

Mange tidligere SV-velgere har etter alt å dømme gått til Arbeiderpartiet foran dette valget. Halvorsen innrømmer at seks års regjeringssamarbeid med et parti som også er SVs største konkurrent, skaper problemer.

– Derfor er det avgjørende viktig for oss at vi klarer å vise at politikken på områder som barn og unge og miljø ville vært en annen uten SV, sier Halvorsen.

Partiets plan B blir presentert på en pressekonferanse i Sofienbergparken i Oslo søndag ettermiddag.

– Ikke forskjellige nok

– Det er ikke utenkelig at SV havner under sperregrensen om to år dersom partiet fortsetter å sitte i regjering. Regjeringsdeltakelsen begrenser SV, og fratar partiet muligheten til å markere seg. De klarer rett og slett ikke å framstå forskjellige nok, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

Han mener SV sliter spesielt fordi det er kommunevalg.

– Flere av SVs viktigste saker diskuteres nesten ikke på kommunenivå. Partiet er best på internasjonal politikk og globale miljøspørsmål. Det er ikke reguleringsplaner, høyden på fortauskanter eller reinholdsbudsjettet som vekker det store engasjementet, verken for partimedlemmene eller velgerne til SV. Derfor har SV alltid slitt litt ekstra i kommunevalg, sier han til Klassekampen.

Arbeiderpartiet får i Norfaktas måling en oppslutning på 31 prosent og ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg siden 1995. Arbeiderpartiet går tilbake 2,7 prosentpoeng fra august i Synovate-målingen, men får også der en oppslutning på 31 prosent.

– Høyre fester grepet

Høyre gjør det godt og får støtte fra 28,6 prosent av velgerne i målingen som er utført for Klassekampen og Nationen. Det er en oppgang på hele 9,3 prosentpoeng sammenlignet med resultatet i kommunevalget i 2007.

– Det tyder på at Høyre virkelig begynner å feste grepet i kommunene og nå faktisk puster Ap i nakken. Selv om dette er en enkeltmåling, er det klart at Høyre kan gjøre et veldig bra lokalvalg. Også på flere av de lokale målingene jeg har sett, virker det som at Høyre virkelig har grepet om valgkampen, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til Nationen.

– Ap lå høyt, men har hatt en fallende tendens utover i valgkampen. Slik det ser ut, er partiet avhengig av sterk mobilisering i løpet av uken som er igjen, sier valgforsker Bernt Aardal.

Sp, KrF og Venstre får en oppslutning på henholdsvis 6,6, 5,6 og 5,6 prosent på Norfaktas kommunevalgmåling. Frp får en oppslutning på 13,4 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse