JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil flytte arbeidsplasser

Senterpartiet vil flytte polaravdelingene i to departementer fra Oslo til Tromsø.

kjell.werner@anb.no

– Vi ønsker å befeste Tromsø som den polare hovedstaden, sier Senterpartiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han foreslår å flytte Utenriksdepartementets seksjon for nordområdeprosjektet og polare saker til Tromsø. I tillegg mener han at Justisdepartementets polaravdeling også bør legges til samme sted.

Til sammen dreier det seg om rundt 25 arbeidsplasser i Oslo som Senterpartiet vil flytte ut av hovedstaden.

– Dette vil etter vårt syn være en naturlig fortsettelse på satsingen med å utvikle Tromsø som et kraftsenter for kunnskap om og i nordområdene, sier Vedum.

Bredt miljø

Han viser til at sekretariatet for Arktisk råd i mai ble besluttet lagt til Tromsø. Dette kommer på toppen av virksomheten til Norsk Polarinstitutt og Framsenteret for klima- og miljøforskning, som begge er lokalisert i Tromsø.

– Men er det ikke noe spesielt å flytte ut deler av Utenriksdepartementet?

– Nei. Utenriksdepartementet har lang erfaring med å ha «utestasjoner» i form av ambassader. Derfor bør UD ha gode forutsetninger for å ha en avdeling i Tromsø, sier Vedum.

Han legger til at Justisdepartementets polaravdeling har ansvaret for administrasjonen av Sysselmannen på Svalbard pluss Arktis så vel som Antarktis.

Strategisk satsing

Vedum framhever regjeringens strategiske satsing på nordområdene.

– Ett av målene her er bedre samordning for å oppnå større effekt. Regjeringen har derfor systematisk jobbet for å bygge kompetanse i nordområdespørsmål i Tromsø. Dette miljøet er nå helt i toppen av kompetanseklassen, både i Norge og internasjonalt, sier Senterpartiets parlamentariske leder.

For Senterpartiet handler dette spørsmålet også om såkalt motmakt mot de kreftene som virker i Oslo.

– Det er åpenbart er problem at så mye av makten i vårt samfunn, enten det gjelder politikk, finansnæring, kulturliv, statsforvaltning, kongehus eller toneangivende medier, befinner seg i gåavstand fra hverandre, hevder Vedum.

Lavest prioritert

– Om vi ser bort fra Forsvaret, er Nord-Norge av de regionene i Norge som er lavest prioritert når det kommer til statlige kompetansearbeidsplasser, sier Sp-politikeren.

Han trekker fram tidligere Høyre-statsråd Victor Norman, som påpeker faren ved at kompetansearbeidsplasser blir samlet i Oslo mens resten av landet blir sittende igjen med de «gammeldagse» jobbene og en høy andel yrkespassive.

– Dette er en samfunnsutvikling som står i sterk motsetning til det Senterpartiet ønsker. Oslo er like avhengig av at vi har robuste distrikter med et variert arbeidsliv, som distriktene er avhengig av Oslo, poengterer Vedum. (ANB)

Annonse
Annonse