JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ansatte må ta regningen

LO-leder Roar Flåthen advarer mot å konkurranseutsette eldreomsorgen i kommunene.

kjell.werner@anb.no

– Det er de ansatte som må betale regningen ved konkurranseutsetting i form av svekkede pensjoner og dårligere arbeidsvilkår, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tirsdag besøkte han Smedbakken sykehjem i Fredrikstad, som det borgerlige flertallet har vedtatt å konkurranseutsette. Neste år kan 60 ansatte på dette sykehjemmet ha en privat arbeidsgiver. De ansatte er bekymret.

– Jeg støtter dere fullt ut. Dere vet hvilke partier som vil konkurranseutsette, sa Flåthen til de sykehjemsansatte som hadde møtt opp i matpausen.

Veldig spekulativt

LO-lederen mener det er oppsiktsvekkende at NHO Service og NHO har reist land og strand rundt for å markedsføre private løsninger i kommunene.

– Det kan jo ikke være på vegne av andre enn de private internasjonale aktørene som vil inn og overta eldreomsorgen på et veldig spekulativt grunnlag, sier Flåthen.

Han mener det er useriøst av NHO Service å påstå at en kommune som Fredrikstad kan tjene 70 millioner kroner på konkurranseutsetting.

Holder ikke mål

– Dette er et forsøk på å villede politikerne. Selv langt inn i Høyre er det mange som ikke tror på NHOs tall. Jeg vil advare lokalpolitikere mot å gå på limpinnen, sier Flåthen. Han mener NHOs beregninger ikke holder faglig, blant annet fordi kvaliteten i eldreomsorgen ikke er vurdert.

– Vi ser jo daglig hvordan de ansatte i eldreomsorgen jobber hele tiden for å spare kostnader gjennom effektvisering slik at man kan få mer ut av pengene, så skjønner man at det ikke er så veldig mye å hente på konkurranseutsetting hvis det ikke skal gå på kvaliteten for brukerne og arbeidsvilkårene for de som jobber der. Vi er vitne til et veldig kynisk løp der NHO promoterer private løsninger for å sikre bunnlinja til de kommersielle selskapene, sier Flåthen.

Offentlig styring

– Jer er også overbevist om at brukerne er best tjent med at det er det offentlige og politikerne som har ansvaret for eldreomsorgen.

– Har Høyre og Frp sluppet for lett unna på dette punktet?

– Ja, jeg synes faktisk det. Høyrepartiene poengterer at det er markedskreftene som skal løse alt, men samtidig underslås det at de private aktørene skal tjene gode penger. Da blir det mindre penger til omsorg. De ansatte må betale. Selv Petter Furulund i NHO Service erkjenner at pensjonene i det private er dårligere, sier LO-lederen.

Flere vikarer?

– Det er grunn til å frykte at vikarbruken vil øke ved konkurranseutsetting. Vi ser dette i form av at nordmenn jobber i butikk, mens svenske vikarer hyres inn på sykehjem. Det blir dårlige løsninger når noen er i stand til å utnytte et useriøst arbeidsmarked. Norsk ungdom ønsker å jobbe i helsesektoren. Da må det offentlige også sørge for rekrutteringen, sier Flåthen.

Han mener det er påfallende at Fredrikstad kommune, slik han forstår, ennå ikke er forberedt til selv å kunne legge inn anbud på videre kommunal drift av Smedbakken sykehjem.

– Da blir hele prosessen fort et skuebrød, sier Roar Flåthen. (ANB)

Annonse
Annonse