JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Boligtilskudd i distriktene

Boligbyggere i distriktskommuner kan få inntil 600.000 i støtte fra staten.

kjell.werner@anb.no

Dette er en gladmelding fra kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Regjeringen har satt av 20 millioner kroner på neste års statsbudsjett til et prøveprosjekt i noen distriktskommuner, røper ministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Opptil 600.000 kroner eller 20 prosent av prosjektet kan gis i støtte.

Navarsete viser til en rapport fra Norut som konkluderer med at i overkant av 200 kommuner har et boligmarked som kan karakteriseres som lite og usikkert.

Hemmer vekst

– Et svakt boligmarked begrenser vekstmulighetene for bedriftene og rekruttering av dyktige folk til både privat og offentlig sektor, sier ministeren.

Regjeringen vil etablere en treårig ordning for støtte til boligetablering i distriktene. Pengene fordeles gjennom Husbanken og kommunene. Formålet med ordningen er å stimulere til etablering av forskjellige typer boliger og redusere risikoen for å investere i bolig.

Tilskuddet skal blant annet sikre mot verdifall i boliger i distriktene, for her har man mange steder den motsatte utviklingen enn i byer og tettsteder i pressområder.

Bo på prøve

– Noen steder er det slik at når du setter nøkkelen i døra på et nybygd hus, så er verdistigningen slett ikke som i pressområder, forklarer ministeren.

– Man må være sikker på å bli boene. Derfor må distriktskommuner jobbe med å sikre et større tilbud også av leieboliger, der folk kan komme for å «prøvebo» i kommunen. Bedrifter som ønsker å bygge leieboliger kan søke på disse pengene. Det samme gjelder også privatpersoner, sier hun.

– Hensikten er å bidra til aktive lokalsamfunn, sier Navarsete og forteller at ordningen vil bli utlyst i januar neste år. (ANB)

Annonse
Annonse