JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skjær i sjøen for Helle

Blant de røde partiene i Danmark er splittelsen så stor at det kan gi grunn til bekymring for Helle Thorning-Schmidt.

Hennes støttepartier går hardt ut for å markere egen politikk.

Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt har tatt mål av seg til å erstatte landets konservative regjering og bli Danmarks første kvinnelige statsminister.

Det skal hun gjøre sammen med Socialistisk Folkeparti (SF) og partiets leder Villy Søvndal, men en uke før valget er det skjær i sjøen.

– Jeg vil gå så langt som til å si at Villy Søvndal og SFs vingling risikerer å koste den røde blokken regjeringsmakten, sier kommentatoren Hans Engell.

Dessuten er Socialdemokraternes liberale støtteparti De Radikale ofte mer enig med de borgerlige i økonomiske spørsmål. Det gjelder blant annet avskaffelse av den omstridte etterlønnen, en tidligpensjonsordning.

– Den økonomiske politikken splitter de røde, det er det ingen tvil om, sier professor Kasper Møller Hansen ved Københavns Universitet til NTB.

Og det siste støttepartiet, knallrøde Enhedslisten, har en flat struktur og liten erfaring med politiske forhandlinger, påpeker han.

Innvandring

SF har også følt behov for å markere avstand til regjeringens innvandringspolitikk. Men partiet har blitt satt på plass av Socialdemokraterne, som stort sett støtter dagens kurs.

SF vil bli kvitt den såkalte 24-årsregelen, som er innført for å hindre tvangsekteskap og at personer under 24 år får sine ektefeller til Danmark, men partiet har gitt etter i dette spørsmålet. Det har derimot ikke de rødes øvrige støttepartier.

– Socialdemokraterne og SF står sammen om å fortsette den nåværende integrasjons- og innvandringspolitikken, mens De Radikale og Enhedslisten ikke ønsker det, sier Hansen.

SF-leder Søvndal vakte oppsikt da han brakte innvandring inn i valgkampen, et tema som tradisjonelt har vært Dansk Folkepartis sterkeste kort.

Socialdemokraterne og SF er nå også enige om at et omstridt poengsystem som brukes for å vurdere familiegjenforening, skal avskaffes i sin nåværende form hvis de kommer til makten.

Også blå splid

Hos de blå er De Konservative, som sliter tungt på meningsmålingene, uroet over at støttepartiet Dansk Folkeparti ytterst til høyre får for stor innflytelse, særlig i asyl- og innvandringspolitikken.

Dansk Folkeparti har i valgkampen gått hardt ut og foreslått ytterligere innstramminger. Partiet vil ha integrering i turbofart, en vanskeligere prøve for å bli dansk statsborger, flere prinsipper for opptjening av poeng og mer ressurser til tollere og grensekontroll.

Men eksperter peker på at det ikke lenger ser ut til å være særlig mange velgere å vinne på en enda hardere linje i innvandringspolitikken. Dessuten har temaet havnet i skyggen av økonomi i valgkampen.

Statsviter Kasper Møller Hansen peker på at kjemien er dårlig mellom partilederne til Dansk Folkeparti og De Konservative, og at Dansk Folkeparti står nærmere Socialdemokraterne enn de blå partiene i den økonomiske politikken.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har gitt klar beskjed om at Dansk Folkeparti ikke får være med i regjeringen ved en blå valgseier. Men derimot kan lille Liberal Alliance komme med i regjering sammen med dagens koalisjon av Venstre og De Konservative, tror Hansen.

På rød side er en regjering bestående av Socialdemokraterne, SF og De Radikale det mest sannsynlige, mener han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse