JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frps velgere rømmer til Høyre

Frp lekker som en sil til Høyre, mens både Ap og Venstre tar velgere i hopetall fra SV.

kjell.werner@anb.no

bjorn.erik.dahl@anb.no

Høyre fosser fram med 3,9 prosentpoeng og har nå en oppslutning på 26,4 prosent. Arbeiderpartiet går noe tilbake, men har en svært høy oppslutning med 37,3 prosentpoeng. Det viser Opinions stortingsvalgsmåling for september, som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp fortsetter nedturen til 14,1 prosents oppslutning, ned 2,8 prosentpoeng fra august, men ned nesten 9 prosentpoeng siden stortingsvalget i 2009. Frp taper stort til Høyre. Hver femte av de som stemte Frp i 2009 peker nå på Høyre. SV mister 18 prosent av velgerne til Ap og hele 13 prosent til Venstre, og er nå nede i elendige 4,7 prosent. KrF havner under sperregrensen fordi stadig flere av partiets velgere setter seg på gjerdet.

Større på Stortinget

Valgforsker Bernt Aardal mener målingen bekrefter at Ap gjør det klart bedre på stortingsmålinger enn på kommunemålinger. Partiet ligger i overkant av 31 prosents oppslutning i snitt ved kommunemålingene.

– Ap har gått tilbake ved 12 av 16 kommunevalg etter krigen, sammenlignet med foregående stortingsvalg, sier Aardal.

Han biter seg også merke i at Ap ser ut til å nærme seg Høyre i velgerlojalitet. 82 prosent av Ap-velgerne fra 2009 er lojale mot partiet. Til sammenligning er SVs velgerlojalitet helt nede i 52 prosent.

– SV lekker mye til Ap, men også til Venstre. Det har vi ikke sett mye av tidligere, sier Aardal. Han mener det er rimelig å anta at dette kan skyldes både skole- og miljøpolitikk, som SV avgir «eierskap» på til Venstre.

– Vi har videre sett en polarisering rundt de største partiene. Høyre framstår som den sentrale utfordrer på borgerlig side, og dette har skjedd jevnt og trutt. Det har også vært uro rundt Frp, spesielt etter 22. juli, men dette blir spekulasjoner. Skolevalgene viser dessuten at vinden åpenbart ikke blåser i retning av verken Frp eller SV, sier Aardal.

Mot gamle høyder

– Dette er en veldig hyggelig meningsmåling som viser at vi begynner å bevege oss tilbake til gamle høyder, sier Høyre-leder Erna Solberg til ANB.

Hun gleder seg stort over at partiet har klart å bygge en stabilt høy oppslutning i de to årene som har gått siden stortingsvalget.

– Jeg tror også at det har gitt positive utslag at vi i valgkampen har klart å snakke om våre saker, som kunnskap i skolen. Det mobiliserer vi nok på. Jeg konstaterer videre at vi av og til ikke kommer på i nyhetsbildet fordi vi ikke vil ta like store ord i vår munn som andre, sier Solberg.

– Gallup er gallup, kontrer Frps nestleder Per Arne Olsen. Han har fortsatt håp om at partiet skal gjøre sitt beste lokalvalg noensinne.

– Det er riktig at vi har hatt noe lavere oppslutning en stund nå, men det er resultatet 12. september som teller. Vi skal pøse på med gode budskap i det som blir en spennende innspurt, lover Olsen.

Har snudd det før

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell slår fast at partiet har snudd dårlige målinger før, blant annet i 1997 da partiet lå under sperregrensen kort tid før valget.

– Vi har en storstilt mobilisering nå fram mot valgdagen, og erfaringene viser at mange bestemmer seg først i løpet av helgen. Uten SV vil mange kommuner miste miljøstemmen sin, enten det gjelder kollektivtrafikk, strandsone eller fornybar energi, sier Solhjell.

– Hvordan føles det å miste stemmer til miljøpartiet Venstre?

– Det er mange målinger med litt ulike resultater, men vi mister flest stemmer til Ap. Mange sitter også på gjerdet. Vi må få fram at det er SV som gjør Ap både rødere og grønnere, avrunder Solhjell.

– Selv om vi får flere gode målinger nå, tar vi ingenting for gitt. Det er valget 12. september som teller, sier Aps partisekretær Raymond Johansen.

– Det som gjelder nå er å få alle våre sympatisører til å gå og stemme. Det er 462 valg, og overalt er det engasjerte Arbeiderpartifolk som vil bygge sterke lokale fellesskap der alle inkluderes. Valgkampmedarbeiderne er topp motivert og gir nå alt inn i den siste valgkamphelgen, sier Johansen.

Opinions måling er tatt opp i perioden 29. august til 5. september. 1.000 personer er spurt på telefon hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 74 prosent oppgir partipreferanse som fordeler seg slik på partiene (endring i forhold til forrige måned i parentes):

Ap 37,3 prosent (tilbake 1,2)

SV 4,7 prosent (tilbake 1,7)

Sp 5,2 prosent (fram 0,6)

Høyre 26,4 prosent (fram 3,9)

Frp 14,1 prosent (tilbake 2,8)

KrF 3,6 prosent (tilbake 1,4)

Venstre 5,2 prosent (fram 1,4)

Rødt 2,6 prosent (fram 0,6)

Andre 0,9 prosent (fram 0,6) (ANB)

Annonse
Annonse

Opinions måling er tatt opp i perioden 29. august til 5. september. 1.000 personer er spurt på telefon hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 74 prosent oppgir partipreferanse som fordeler seg slik på partiene (endring i forhold til forrige måned i parentes):

Ap 37,3 prosent (tilbake 1,2)

SV 4,7 prosent (tilbake 1,7)

Sp 5,2 prosent (fram 0,6)

Høyre 26,4 prosent (fram 3,9)

Frp 14,1 prosent (tilbake 2,8)

KrF 3,6 prosent (tilbake 1,4)

Venstre 5,2 prosent (fram 1,4)

Rødt 2,6 prosent (fram 0,6)

Andre 0,9 prosent (fram 0,6) (ANB)