JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot bofellesskapene

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) vil sørge for at flere psykisk utviklingshemmede får eie boligen sin selv.

Hun frykter at de store institusjonene er på vei tilbake.

– Jeg er bekymret over utviklingen som går i retning av store bofellesskap. Det er en re-institusjonalisering som foregår, og det vil jeg gjøre noe med i boligmeldingen som jeg legger fram for Stortinget til våren, sier Sp-lederen til NTB.

Bakgrunnen for saken er blant annet en rapport fra NTNU i Trondheim som peker på at andelen utviklingshemmede i store bofellesskap har økt markert i tiden etter 2001. Dette er nå den dominerende boformen blant dem som har fått ny bolig etter år 2000, sannsynligvis fordi kommunene vurderer det som enklere og rimeligere enn alternativene.

Samler flere

Rapporten som er utarbeidet av forskerne Anna Kittelsaa og Jan Tøssebro viser også at et økende antall bofellesskap rommer flere ulike grupper av personer med hjelpebehov.

– Mange psykisk utviklingshemmede opplever det som utrygt å dele bofellesskap med rusmisbrukere og psykisk ustabile personer. De føler at de fratas friheten til å leve sitt eget liv, sier Navarsete.

NTNU-rapporten slår fast at store bofellesskap bygges i alle slags kommuner med unntak av de aller minste - til tross for at de pårørende ikke ønsker en slik løsning.

– Jeg har vært i kontakt med en rekke interesseorganisasjoner og pårørende som sier det samme. De vil ikke ha disse store bofellesskapene, sier Navarsete.

Tangerudbakken

Kommunalministeren understreker at hun ikke har noe imot mindre bofellesskap. Tvert imot står hun fram som fan av borettslaget Tangerudbakken på Stovner i Oslo, kjent fra TV-serien med samme navn.

– Tangerudbakken er en spennende modell som vi kommer til å se nærmere på. Der har kommune, stat og pårørende gått sammen for å gi beboerne et godt tilbud, sier Navarsete.

I stortingsmeldingen om boligpolitikk som kommer til våren, vil hun stramme inn Husbankens retningslinjer, for på den måten å demme opp for nye store bofellesskap.

– Jeg mener flere utviklingshemmede bør eie egen bolig. De har stabile inntekter og med hjelp fra Husbanken vil de fint klare det, sier Sp-lederen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse