JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

30 millioner til veteranene

Regjeringen plusser på med 30 millioner kroner til nye tiltak for veteranene som har deltatt som soldater i utenlandsoperasjoner.

På neste års statsbudsjett settes det av 20 millioner kroner ekstra til veteranprosjektet. I tillegg skal det brukes seks millioner på gjensynstreff og fire millioner kroner på familietreff.

– Etter å ha hørt mange til dels hjerteskjærende historier om hvor vanskelig det er å finne fram i byråkratiet vårt, så har det ligget mitt hjerte nær å gi veteranene en dør å gå inn. Bak den døra så skal det finnes høy kompetanse, sterk vilje til å bistå og selvsagt verktøy til å bistå med, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ministeren viser til handlingsplanen for veteraner som ble lagt fram i mai.

– Regjeringen har satset systematisk på å bedre oppfølging og støtte til våre veteraner. I tillegg har det vært viktig med en mer synlig anerkjennelse, sier Faremo.

Mange tiltak

Hun legger vekt på at det er snakk om et bredt spekter av tiltak, fra Forsvaret, andre departementer og fra andre deler av det sivile samfunnet. Regjeringen har allerede satt i gang arbeidet med en uavhengig levekårsundersøkelse blant veteranene. Siden Libanon-operasjonen og fram til i dag har det blitt om lag 40.000 veteraner.

– Regjeringen ønsker å ta ansvar internasjonalt. Sammen med våre allierte har vi deltatt i flere operasjoner. De skal være tuftet på FN-mandat, poengterer hun.

– Våre veteraner er for en stor del, jeg vil si nesten fullt ut, en verdifull ressurs for det norske samfunnet. De bringer med seg tilbake en erfaring som de drar nytte av selv og som de lar samfunnet ta del i. Veteransatsingen er ikke en satsing på en svak gruppe. Det er likevel slik at noen blant veteranene trenger ekstra hjelp og støtte, forklarer ministeren.

Bygge kompetanse

– Når vi i neste års budsjett går noen steg videre, så er dette penger og tiltak som kommer på toppen av tiltak som allerede er gjennomført. De 20 nye millionene skal bidra til å bygge kompetanse i både veterantjenesten og Forsvarets sanitet, sier hun og trekker fram senteret i Bæreia ved Kongsvinger. I fjor ble det bevilget 42 millioner kroner til bygningsmessige forbedringer ved dette senteret.

Faremo mener det er viktig å satse på såkalte gjensynstreff for veteranene.

– I handlingsplanen har vi satt oss som ambisjon å systematisere gjennom en ettårs oppfølgingsplan. Her er gjensynstreffene viktige. Vi må gjøre alt vi kan for å forebygge og se tidlige signaler på hjelpebehov, sier hun.

Familien viktig

Familietreffene kommer i samme kategori. Her dreier det seg om å trekke inn ektefeller og barn.

– Så langt vi kan lese statistikkene, er internasjonale operasjoner en krevende sak for familiene. Derfor er det så viktig for oss å støtte oppunder og øke kunnskapen slik at det blir lettere for familiemedlemmer å takle forholdet til utenlandssoldaten, sier Faremo.

Hun mener det her handler om å bygge opp en felles forståelse av hva et oppdrag i internasjonale operasjoner betyr. Faremo viser til at hun selv er datter av en krigsfange fra andre verdenskrig. For to år siden deltok hun i et bokprosjekt der 13 barn av tidligere krigsfanger ble intervjuet.

– Det var mange av de 13 som sa at de egentlig aldri hadde hørt far fortelle om sine krigsopplevelser. Barna sitter ofte inne med veldig mange spørsmål, uttaler Grete Faremo. (ANB)

Annonse
Annonse