JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spent Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener valgseieren er innen rekkevidde i Oslo.

Men da må de rødgrønne få sympatisørene opp av sofaen - spesielt i øst.

Velgerne på Vestkanten stemmer i større grad borgerlig enn velgere øst i Oslo. I tillegg er de langt flinkere til å delta i valget. Det kan koste de rødgrønne valgseieren.

– Arbeiderpartiet er tradisjonelt det partiet med flest hjemmesittere. De må opp av sofaen og bruke stemmeretten sin, sier Stoltenberg til NTB.

Han mener det er fullt mulig for Aps kandidat Libe Rieber-Mohn å ta byrådslederjobben fra Høyres Stian Berger Røsland, selv om de fleste målinger viser et borgerlig grep om hovedstaden.

– En valgseier er absolutt innen rekkevidde, sier han.

Spent på storbyene

Stoltenberg vegrer seg for å tallfeste sine ambisjoner foran kommunevalget, men innrømmer at han er ekstra spent på hvem som vinner kampen om de største norske byene og kommunene.

– Vi ønsker selvsagt å vinne så mange kommuner og storbyer som mulig og beholde makten i Tromsø og Trondheim, sier Stoltenberg.

Det kan holde hardt. Ferske beregninger fra TV 2 viser at et knapt borgerlig flertall i Oslo og Tromsø og solid blått forsprang i Bergen, Drammen og Stavanger. Til gjengjeld ser det ut til at de rødgrønne beholder makten i Trondheim og gjenerobrer Fredrikstad fra Fremskrittspartiet og ordfører Eva Kristin Andersen.

Ifølge den TV 2-drevne nettsiden politisk.no har også Ringerike og Elverum vippet i rødgrønn favør, mens Høyre og Frp har godt grep om Asker, Bærum, Ski, Nittedal, Lier, Nedre Eiker, Larvik Nøtterøy, Sandefjord, Tønsberg, Haugesund, Sandnes og Sola. I Oppegård ser Høyre ut til å få rent flertall alene, mens KrF og Frp må med for å sikre nok taburetter i Molde, Ullensaker, Arendal, Kristiansand, Karmøy, Askøy, Fjell, Ålesund og Harstad.

Rødgrønt flertall viser beregningene i Bodø, Sarpsborg, Halden, Nes i Akershus, Ringsaker, Stange, Gjøvik, Lillehammer, Kongsberg, Horten, Kristiansund, Steinkjer og Rana.

Vil puste ut

At statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er en populær mann i øyeblikket, synes det ikke å herske tvil om. Gode meningsmålinger for Arbeiderpartiet kommer på toppen av gode skussmål fra kommentatorer og valgeksperter. Da han lørdag holdt appell på Karl Johans gate i Oslo, var han så omsvermet at det tok ham 20 minutter å gå de 15 meterne fra valgboden til en ventende regjeringsbil.

Selv innrømmer Stoltenberg at han er litt sliten etter en tøff og meget spesiell valgkamp.

– Jeg merker at det har vært en lang valgkamp etter alt det 22. juli krevde av oss. Vi gikk rett fra en sørgetid og over i valgkamp. Samtidig får jeg energi av å reise rundt og treffe mennesker, ikke minst ungdom på skoler og universiteter. Det gir meg masse glede, sier han.

– Har det vært en form for terapi å drive valgkamp etter alt som har skjedd i sommer?

– Jeg vil ikke bruke ordet terapi, men det gir ekstra mening å drive valgkamp nå. Så kommer det jo en dag da valgkampen er over. Da må det være rom for å roe litt ned. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse