JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innvandring avsluttet valgkampen

Valgkampens siste TV-debatt startet med runder om norsk innvandringspolitikk.

Frp-leder Siv Jensen slo fast at det er for mange innvandrere i Norge.

– Vi har tatt imot for mange innvandrere. Regjeringen lar kriminelle asylsøkere ferdes fritt uten at det får konsekvenser, sa Jensen som fikk ordet først i TV 2s partilederdebatt lørdag kveld.

Hun mener det bør opprettes lukkede asylmottak for å få bukt med kriminaliteten og at lokale folkeavstemninger må avgjøre om det skal etableres et mottak i kommunen.

SV-leder Kristin Halvorsen hadde en helt annen tilnærming til diskusjonen.

– Jeg har merket en helt annen mobilisering for fellesskap og mangfold etter den 22. juli. Utgangspunktet er nå et helt annet for å lykkes med integreringspolitikken, sa hun.

Streng Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) pekte på at norsk integreringspolitikk er mer vellykket enn i andre europeiske land og viste blant annet til sysselsettingsraten. Også KrF-leder Knut Arild Hareide mener det tegnes et litt for negativt bilde av integreringen her til lands.

– Andelen innvandrerkvinner i jobb i Norge er høyere enn andelen kvinner som er i jobb i Italia. Det er imponerende, sa Hareide.

Venstre-leder Trine Skei Grande tok opp igjen forslaget om å la asylsøkere som har fått avslag på søknaden sin få jobbe i Norge, men da ble Stoltenberg streng i stemmen. Han slo fast at alle som samarbeider med myndighetene og oppgir rett identitet, allerede i dag får skattekort og anledning til å jobbe.

– Men de som prøver å jukse systemet og skjuler identiteten sin, skal ut. De skal ikke få lov til å jobbe her, sa han.

Høyre-leder Erna Solberg noterte at problemet med norsk innvandringsdebatt er at den alltid synes å handle om de som oppholder seg i Norge ulovlig og ikke de mange som bidrar positivt på ulike måter i det norske samfunnet.

– Men det er viktig å føre en ryddig og streng asylpraksis Det er en grenser for hvor mange kommunene klarer å ta imot, understreket hun.

Dele rom med Jens

Ordskiftet fortsatte med temaet som har dominert høstens valgkamp: Eldreomsorg.

Statsministeren ble på nytt konfrontert med Arbeidstilsynets anmeldelse av Trondheim kommune for brudd på arbeidsmiljøloven innen helse- og omsorgssektoren. Han erkjente at saken er uheldig for kommunen, men holdt fast ved at utbyggingshastigheten i rødgrønne Trondheim har vært imponerende.

– Nesten hver femte nye sykehjemsplass har kommet i Trondheim, framholdt Stoltenberg.

Tempoet imponerer imidlertid ikke Frp-leder Siv Jensen, som frykter at eneromsgarantien vil være like uoppfylt når hun blir gammel som den er i dag - fordi regjeringen ikke i tilstrekkelig grad slipper til private.

– Jeg ender vel opp på dobbeltrom med Jens. Og det har jeg ikke lyst til, for å si det sånn, sa Jensen.

«Havarikommisjon»

Sp-leder Liv Signe Navarsete var like tydelig da sykehustilbudet ble debattert. Hun gjentok sin misnøye med sykehusreformen som ble innført under Stoltenbergs første regjering og slo fast at sykehusene må underlegges større politisk kontroll.

Sp støttes av SV i denne saken, men Arbeiderpartiet har flertall i opposisjonen for foretaksmodellen.

Høyre-leder Erna Solberg slo til lyd for en egen «havarikommisjon» for Sykehus-Norge som skal sørge for en bedre kvalitetssikring av tilbudet til pasientene.

– Det finnes bedre kvalitetssikring av pizzaproduksjon enn sykehusdrift, sa Solberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse