JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vinnerne frir til sentrum

SVs og Frps valgnederlag fører til at både Ap og Høyre åpent frir til sentrumspartiene.

Leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide kan breie seg i sentrum. Beilerne står i kø. Senest tirsdag var LO-leder Roar Flåthen ute på frierferd, og gjennom hele valgkampen har statsminister Jens Stoltenberg blunket heftig til KrF.

– Vi er åpenbart en attraktiv samarbeidspartner for flere partier. Det er veldig hyggelig, sier Hareide til NTB.

Han gleder seg over at sentrumspartiene har styrket stillingen.

– Mange har gang på gang snakket om sentrums død. Dette valget viser at de tok feil. Samtidig er fløypartiene betydelig svekket. Også det er godt nytt for oss, sier Hareide

Spørsmålet er om KrF er åpen for frierne, og vil danne nye allianser foran stortingsvalget i 2013.

– Vi kommer til å avklare vår posisjon i god tid før valget. Nå skal vi diskutere dette spørsmålet internt i partiet. Jeg vil ikke stenge noen dører, sier Hareide.

Han innrømmer imidlertid at enkelte partier står ham fjernere enn andre, med klar adresse til Frp og SV.

– Bra for demokratiet

– Fløypartiene er svekket etter valget, noe som presser politikken mot sentrum. Det er bra, istemmer Venstre-leder Trine Skei Grande.

Venstre har et landsmøtevedtak om å søke regjeringssamarbeid med Høyre og KrF.

– Det er ikke mindre aktuelt nå. At det ikke nødvendigvis blir en flertallsregjering, vil bare være bra for demokratiet, sier hun.

Men valgvinneren Erna Solberg fortsetter sine bestrebelser på å få alle borgerlige partier til å slutte opp om et regjeringsskifte.

– Jeg låner Arbeiderpartiets slagord: Alle skal med. Vi vil etter all sannsynlighet trenge alle de fire partiene for å få flertall, sier Høyre-lederen til NTB.

– SV blir i regjering

SVs svake valgresultat kan sprenge hele det rødgrønne regjeringssamarbeidet. Men avtroppende partileder Kristin Halvorsen har sterk støtte for å stå løpet ut til neste stortingsvalg.

– Innflytelsen de får i posisjon er viktigere for dem enn å tydeliggjøre den ideologiske profilen i opposisjon, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til NTB.

Han tror at SV har bundet seg til masta, og at de ikke vil bryte ut før stortingsvalget.

– Vi snakker om et parti som sto utenfor regjeringsmakt i 45 år, men som de siste seks årene har hatt innflytelse. Det skal mer enn et dårlig valgresultat til før de ønsker å trekke seg, mener Jenssen.

Blått flertall

Dersom mandagens fylkestingsvalg hadde vært stortingsvalg, ville de borgerlige partiene vært i flertall i nasjonalforsamlingen. Men til tross for Høyres og sentrums framgang, hviler en slik regjering på Frps støtte. Skulle KrF velge rødgrønn side, må partiet etter alt å dømme komme overens med SV eller få med seg Venstre i et samarbeid med Ap og Sp.

– Klokken tikker fram mot 2013 og et mulig styrket sentrum og svekket Frp vil bidra til mer oppmerksomhet rundt regjeringsalternativer, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Aftenposten. Han mener at forhandlingene i Oslo mellom Venstre og KrF og byrådspartiene Høyre og Frp kan peke fram mot stortingsvalget i 2013.

I hovedstaden må Høyre avklare hvem de vil søke støtte hos. Et halvert Frp kan lokke Høyre mot sentrum.

– Vi kommer til å søke et bredest mulig alternativ, hvor alle de fire partiene på borgerlig side inngår. Hvis det ikke er grunnlag for dette vil vi prøve med tre partier og senere med to hvis et trepartialternativ faller, sier Røsland.

Hvis Høyre velger seg sentrum, må byrådslederen trolig kvitte seg med Fremskrittspartiet, som på sin side nekter å støtte et byråd partiet selv ikke deltar i. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse