JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om hjelp utenfra

Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen ber om hjelp utenfra til å finne sakene som kan løfte partiet ved stortingsvalget om to år.

Dagen etter at Halvorsen overrasket med å kunngjøre sin avgang ved et ekstraordinært SV-landsmøte til våren, slår hun fast at hun trives med beslutningen.

– Det føles veldig riktig, sier hun med et smil som absolutt ikke bærer bud om at velgere i tusentall har vendt SV ryggen.

Alle radikale

Men valgresultatet på 4 prosent krever ransakelse og nye prosjekter, slår partilederen fast. Og til den jobben søker hun hjelp.

– Det som avgjør samarbeidskonstellasjonene etter neste stortingsvalg, er om SV klarer å være et friskt og nyskapende parti som skaper hjertebank på venstresiden. Det krever at vi klarer å fornye oss og politikken vår. Det håper jeg vi kan invitere folk også utenfor partiet til å være med på, sier hun til NTB.

Halvorsen sier følgende om hvem hun vil ha med på idédugnad:

– Vi inviterer alle radikale krefter som ønsker å sette seg nye mål for velferds-, fordelings- og miljøpolitikken til å bli med på en diskusjon om hvordan vi skal utvikle Norge videre. Jeg tror vi har mye å hente på å sette oss nye og mer hårete mål.

Slutter opp

En runde hos 11 av SVs 19 partiledere som NTB gjennomførte tirsdag, viser at regjeringsprosjektet fortsatt har oppslutning i partiorganisasjonen. Ingen krever at SV går ut av regjering innen neste valgkamp drar seg til, selv om flere understreker at temaet må diskuteres.

Halvorsen er klar på spørsmålet:

– Vi samarbeider godt med både Arbeiderpartiet og med Senterpartiet, og det har vi tenkt å fortsette med. Men det krever at vi klarer å fornye oss og politikken vår. Men ikke verdiene våre, de ligger fast, sier hun.

Fornying

Halvorsen understreker at fornyingsprosjektet av SV handler om noe mer enn bare å klare å komme ut av skyggen fra Ap. Det er selve profilen og kampsakene som skal blankpusses. Hun vil ha tilbake driven fra den første tida i regjering.

– Da vi ble et regjeringsparti i 2005, så kom vi med veska full av prosjekter som vi hadde jobbet med lenge, sier hun og nevner kravet om full barnehagedekning, CO2-frie gasskraftverk og skattlegging av de rikeste.

– Fordelen med å være i opposisjon er at du kan velge eksklusivt hvilke saker du vil jobbe med. Den muligheten har ikke de som faktisk sitter i regjering. Det er rett og slett krevende for et regjeringsparti å rydde plass til ny politikk. Men det er den jobben vi må klare videre fremover, for både SV og det rødgrønne prosjektet trenger å fornye seg, sier hun.

Ingen smertegrense

Mens Høyre og Ap feiret valgresultatet med kakespising og valgforskere forklarte hvorfor de tror at SV forlater regjeringen før neste valg, var dagen derpå preget av fornyet kamplyst for den avtroppende SV-lederen.

Spørsmål om det finnes noen smertegrense for hvor lav oppslutning SV kan leve med ved neste valg og likevel sitte i en eventuell rødgrønn regjering, ble blankt avfeid:

– Valgresultatet 2013 får vi diskutere når det er klart. Vi har en jobb å gjøre med å fornye oss og prosjektene våre. Vi skal bruke disse årene til å vitalisere SV, skape begeistring og invitere andre til å være med å skape politikk med oss. Vi har ikke tenkt å bli et bitte lite SV. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse