JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for «SV-idol»

SV kan komme til å be alle sine medlemmer stemme over hvem som skal bli partiets neste leder.

– Uravstemning er mer demokrati i praksis. Vi har lang erfaring med direkte demokrati i Oslo SV og det er flott at vi nå kan gi alle medlemmene i hele landet muligheten til å avgjøre, sier stortingsrepresentant og lederkandidat Heikki Holmås til NTB.

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell tok til orde for en slik løsning i et intervju med VG onsdag, der han også kunngjør sitt kandidatur til vervet som ny SV-leder.

– Jeg tror vi med en uravstemning vil få en mer politisk prosess der lederkandidatene må presentere sitt politiske prosjekt. Hvis medlemmene velger leder, skal det mye til for at landsmøtet ikke følger det rådet, sier han.

Første gang

Dersom SV går inn for uravstemning, vil det være første gang et ledervalg i et politisk parti finner sted på den måten i Norge, sier SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal til NTB.

I internasjonal sammenheng er framgangsmåten imidlertid ikke unik. Socialdemokraterne i Danmark valgte Helle Thorning-Schmidt til leder ved medlemsvotering. Eva Joly ble presidentkandidat for De Grønne i Frankrike på samme måte.

– Vi skal diskutere forslaget i sentralstyret førstkommende mandag. Så blir det opp til landsstyret i SV å avgjøre prosessen videre, sier Schei Tveitdal.

Hun understreker at en uravstemning i henhold til SVs vedtekter kun er rådgivende, men medgir at det skal mye til for at landsmøtet ikke følger rådet fra medlemmene.

Journalist og SV-biograf Frank Rossavik tror en uravstemning gagner Bård Vegar Solhjell og i noe mindre grad Heikki Holmås.

– Audun Lysbakken hadde vært klar favoritt ved et normalt ledervalg. De mest aktive medlemmene deltar på landsmøtene, og de er historisk sett også de mest radikale. Det er her Lysbakken står sterkest, sier Rossavik til NTB.

Solhjell regnes som moderat og noe høyreorientert i SV-sammenheng, mens Holmås ifølge Rossavik er vanskeligere å plassere.

– Han blir framstilt som en samlende kompromisskandidat, men han har skiftet mening i flere saker og blir nok oppfattet av mange i partiet som ganske populistisk.

Lysbakken i tenkeboksen

SVs andre nestleder, Audun Lysbakken, regnes av de fleste eksperter som favoritt til å overta etter Kristin Halvorsen. Men den 33 år gamle barne-, likestillings- og inkluderingsministeren skal bli pappa igjen i januar og har ikke bestemt seg for om han vil stille til valg.

– Jeg har behov for å bruke litt mer tid før jeg bestemmer meg. Den politiske motivasjonen er på plass, men jeg må også gjøre noen vurderinger sammen med familien min, skriver Lysbakken på bloggen sin.

Han merker seg at Solhjell og Holmås begge har lyst på jobben.

– Det synes jeg er veldig bra. Det er en velsignelse for SV at vi har flere representanter som er både unge og erfarne, og som ønsker å ta ansvar i en vanskelig situasjon, sier han.

Lysbakken er for øvrig sterk tilhenger av ideen om uravstemning, og sier han selv har foreslått dette for partisekretæren. Han poengterer imidlertid at SVs problemer i øyeblikket handler om mye mer enn hvem som skal styre partiet.

– Det er de politiske veivalgene, ikke valg av personer, som avgjør partiets framtid, skriver Lysbakken i bloggen.

Han mener partiet må spre seg på flere politiske felter og satse hardere på arbeid, velferd og næring. Bård Vegar Solhjell er langt på vei enig.

– Politikk er et større problem for SV enn person, sier han til VG. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse