JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan være ferdig som ordfører

Fremskrittspartiets utstillingsvindu i Os i Hordaland slår sprekker. Terje Søviknes sitter ikke trygt som ordfører selv om partiet hans fortsatt er størst.

Høyres Marie L. Bruarøy overtar jobben hans – hvis hun vil. De andre partiene peker på henne, selv om Høyre til nå har støttet Søviknes og Frp i kommunestyret.

– Klart det er fristende. Det er en kjempesjanse, og det er ikke sikkert vi får sjansen om fire år dersom vi takker nei nå, sier Bruarøy til Bergens Tidende.

Terje Søviknes har siden 1999 vært Fremskrittspartiets mest profilerte ordfører. Partiet mistet fire mandater, men ble nok en gang størst ved valget med 37,8 prosent av stemmene. Opposisjonspartiene tok to av mandatene og Høyre er på vippen etter å ha kapret de to andre.

Taper flere ordførere

Fremskrittspartiet hadde som valgets målsetting å skaffe seg flere ordførere. På forhånd hadde partiet pekt ut ti såkalte fokuskommuner der ambisjonen var å komme i maktposisjon.

Det svake valgresultatet har gjort det nødvendig for Fremskrittspartiet å justere disse ambisjonene betraktelig. I øyeblikket ser det ut til at Frp mister rundt 10 av de 17 ordførerne partiet hadde før valget.

I Fredrikstad ble Frp mer enn halvert og gikk tilbake hele 17,2 prosentpoeng. Det betyr slutten for Eva Kristin Andersen som partiets eneste kvinnelige ordfører. Også i Nordreisa, Stranda, Askøy og Lyngen er det definitivt slutt.

Usikre kommuner

Fremskrittspartiet ser ut til å beholde ordføreren i Ullensaker, Austevoll, Hvaler, Bamble og Hadsel. I Bergen tyder imidlertid alt på at det er slutt for Gunnar Bakke. Oppslutningen om Frp i Bergen endte på skuffende 10,5 prosent – ned 10 prosentpoeng fra valget for fire år siden.

I mange Frp-styrte kommuner forhandles det, og situasjonen er usikker hva angår ordførervalget, får NTB opplyst på partikontoret. Dette gjelder Hobøl, Enebakk, Mandal, Ørskog og Sula.

I Harstad er det en viss spenning knyttet til hvem som skal overta etter Høyre-ordfører Helge Eriksen. Fremskrittspartiet gjorde et godt valg på bompengemotstand, men ifølge lokalavisen Harstad Tidende er det mer sannsynlig at Arbeiderpartiet overtar ordførerkjedet.

Også i Volda øyner Frp en mulighet til makt, blant annet ved hjelp av Venstre. Heller ikke her var ordførerkabalen klar onsdag ettermiddag. (ANB-NTB)

.

Annonse
Annonse