JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke avklart i storbyene

Ingenting er endelig avklart, men det borgerlige flertallet i Oslo, Bergen og Tromsø har begynt arbeidet med å snekre styringsdyktige allianser.

I Trondheim slutter KrF seg til det rødgrønne samarbeidet og sikrer et solid flertall.

Kristelig Folkeparti går ikke med i koalisjonen av de rødgrønne og Miljøpartiet De Grønne som har styrt Trondheim de siste åtte år, men samarbeider på bakgrunn av en egen plattform, den såkalte Lerkendal-erklæringen som ble lagt fram onsdag.

Lokale partiledere tror denne konstruksjonen kan ha noe for seg også i rikspolitikken.

– Det rødgrønne samarbeidet i Trondheim i 2003 ga effekt på riksplan. Når vi nå etablerer et historisk sentrum-venstresamarbeid, er vi sikre på at det også får nasjonale følger, sier Trondheims Ap-leder Rune Olsø.

Løpende orientert

Både statsminister Jens Stoltenberg og andre sentrale partiledere er holdt løpende orientert. Meldingen om at sentrum-venstresamarbeidet var i boks, ble svært positivt mottatt på Statsministerens kontor, ifølge Olsø.

I valget mandag fikk den styrende koalisjonen 35 av 67 plasser i bystyret. Med KrFs to representanter på laget har den et bekvemt flertall på 37 plasser. I tillegg har de fem partiene et valgteknisk samarbeid med Rødt, som har to representanter.

I Oslo er kabalen komplisert, siden Frp er gått betydelig tilbake og et styrket Venstre ikke uten videre vil støtte en videreføring av det sittende Høyre/Frp-byrådet.

Et mindretallsbyråd bare bestående av Høyre synes ikke Frp noe om. Oslo Frps leder Christian Tybring-Gjedde mener en slik løsning vil bringe den økonomiske politikken ut av kontroll.

Uansvarlig politikk

– Da risikerer vi at partiene stiller uansvarlige krav for å få gjennom sine hjertesaker, noe som vil gi oss et budsjett det ikke er økonomisk dekning for. Det er ingen god løsning, sier Tybring-Gjedde til NTB.

Han gjør det klart at nest etter en bredest mulig samling på borgerlig side, foretrekker Frp en videreføring av dagens samarbeidsmodell: Høyre og Frp deler byrådsmakt og styrer gjennom budsjettstøtte fra Venstre og KrF. Men han erkjenner at det dårlige Frp-resultatet betyr mindre Frp-politikk i hovedstaden.

Det er uansett Høyre som sitter med nøkkelen. Leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, sier at forhandlingene først begynner mandag og vil starte bredt, for deretter å snevre inn alternativene. Frp er innstilt på store innrømmelser for å kunne videreføre dagens modell.

Vagt fra Venstre

Leder av Oslo Venstre, Ola Elvestuen, er foreløpig vag i sine uttalelser om hvordan Venstre ser for seg sin videre rolle. Han foretrekker et byråd sammensatt av sentrum-høyre, men vil ikke bekrefte at Venstre vil videreføre sin budsjettstøtte til et byråd av Høyre og Frp, uten selv å være med.

Bystyret blir konstituert 6. oktober. Innen den tid vil eventuelle byrådsforhandlinger være sluttført og et nytt byråd være installert i kontorene i Oslo rådhus.

I Bergen fortsetter Monica Mæland som byrådsleder, men det er noe uklart hvordan det borgerlige flertallet blir sammensatt. Høyre, KrF og Frp har fortsatt flertall i bystyret, men det er krefter som vil bytte ut Frp med Venstre. I så fall trengs det støtte fra de to små, Miljøpartiet og Byluftslisten.

I Tromsø er det ventet at et tredoblet Høyre vil få både ordføreren og byrådslederen. Forhandlingene om de fem byrådspostene vil trolig starte i løpet av uken. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse