JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig kritikk av PST

Flere stortingspolitikere retter hard skyts mot PSTs beslutning om å sende den danske tegneren Kurt Westergaard hjem til Danmark fremfor å beskytte ham.

Westergaard ble trolig sendt ut av Norge fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fryktet et attentat mot ham. Ifølge kunstneren selv, ble han bedt om å si at han ble syk, noe han ikke var.

Stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) forlangte tirsdag en forklaring fra politiet, og onsdag fulgte flere politikere etter.

Lederen i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), krever en redegjørelse fra PST, det samme gjør nestlederne Jan Bøhler (Ap) og André Oktay Dahl (H).

Ivareta ytringsfriheten

– Nå kjenner vi ikke årsaken til at PST vurderte dette på denne måten. Men dersom det er ressurssituasjonen som er årsaken, er det absolutt en grunn til å få en redegjørelse på Stortinget, sier Dahl til NRK.

Sandberg ber om at enten PST eller justisminister Knut Storberget forklarer seg for Stortinget om hvorfor PST ikke kunne samlet de ressursene som behøvdes for at Westergaard kunne gjennomført sitt besøk.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide mener PST burde beskyttet Westergaard, som tirsdag skulle deltatt i presentasjonen av boka «Fortell om Spania, Tobben» på Litteraturhuset i Oslo. Westergaard har illustrert boka, som er skrevet av Geirr Lystrup.

– Det naturlige er at de legger opp til en sikkerhet som ivaretar ytringsfriheten. I stedet for at Westergaard hadde fått beskjed om han måtte returnere, med en begrunnelse som ikke stemmer, så burde de iverksatt nødvendige tiltak for å ivareta hans sikkerhet, sier Hareide til NRK.

Karikaturtegninger

Den danske tegneren er mest kjent som mannen bak en av de omstridte karikaturtegningene av profeten Muhammed.

Arild Stokkan-Grande mener politiet ved å fraråde folk til å stille til debatt, lar dem som truer til taushet vinne.

– Det fremste målet til dem som står bak slike trusler, er å kneble folk og spre frykt. Når politiet ikke gjør annet enn at de anbefaler folk om ikke å stille opp til debatt og på offentlige møteplasser, lar de disse mørke kreftene vinne, sa Stokkan-Grande til NTB tirsdag.

Westergaard skal ha blitt sendt hjem mandag kveld fordi det forelå informasjon om et mulig terrorangrep mot ham. PST vil ikke bekrefte opplysningene.

– Vi kan ikke si noe om situasjonen som forelå. Det er graderte opplysninger, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

– På generelt grunnlag kan jeg si at PST gjør en vurdering av situasjonen. Så er det opp til det enkelte politidistrikt å iverksette eventuelle tiltak, tilføyer hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse