JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store skader på avlingene

De store nedbørsmengdene i Sør-Norge i sommer har ført til store avlingsskader.

Bare 15 prosent av kornet kan brukes til mat, og Norge må importere matkorn i et presset verdensmarked.

I et godt kornår er Norge nesten selvforsynt med matkorn, da rundt 75 prosent er norskprodusert. I år vil så lite som 10-15 prosent av avlingen bli klassifisert som matkorn, resten går til dyrefôr. Norge blir dermed nødt til å importere 260.000 tonn korn for å dekke behovet, viser tall fra Felleskjøpet.

– Store mengder korn har blitt ødelagt som menneskemat, og vi blir i år avhengige av å kjøpe korn i et presset verdensmarked, sier landbruksminister Lars Peder Brekk, i en pressemelding.

Normalt vil kornhøsten være unnagjort på denne tiden av året, men i år er 30-40 prosent av kornet på Østlandet ennå ikke høstet, ifølge Felleskjøpet. Det kornet som allerede er i hus, holder en langt dårligere kvalitet enn normalt.

Til våren vil kornbøndene mangle såkorn, og det vil være behov for å importere også dette.

Det er landbruket i Sør-Norge som er verst rammet av den regnvåte sommeren og høsten. Både Trøndelag og Nord-Norge har hatt en normalt god vekstsesong. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse