JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industrien vil ha innvandrere

Innvandrere sikrer norsk verdiskaping i mange bransjer, mener industribransjen.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Norsk Industri taler innvandringens sak i en høringsuttalelse om Brochmannutvalgets innstilling. Norsk Industri viser blant annet til at det nå i hovedsak er sårt tiltrengte arbeidsinnvandrere fra Polen, Baltikum, Island og Sverige som kommer til Norge.

Brochmann-utvalget har på vegne av regjeringen brukt flere år på å vurdere spørsmål knyttet til innvandring, arbeid og den norske velferdsmodellen. Blant annet viser utvalget til at mange norske trygdekroner, blant annet kontantstøtte, eksporteres ut av landet. Utvalgets innstilling ble etterfulgt av høy temperatur i både innvandrings- og trygdedebatten.

Bransjeorganisasjonen Norsk Industri ser det som svært lite sannsynlig at dagens innvandrere kommer til å falle ut av arbeidsmarkedet på samme måte som skjedde med mange afrikanske og asiatiske innvandrere fra forrige årtusen. Brochmannutvalget kritiseres dessuten i uttalelsen for at det ikke fokuserer på at barn av innvandrere i større grad enn ungdommer flest i Norge velger utdanninger som det er stort behov for i norsk arbeidsliv.

I uttalelsen fra Norsk Industri slås det fast at arbeidsplassen er den beste integreringsarena samfunnet har. Følgelig ønsker Norsk Industri velkommen forslag som kan styrke bedriftenes rolle som arena for integrering.

Organisasjonen støtter mindretallet i Brochmannutvalget, som mener at språkopplæring bør gis til EØS-borgere som ikke forstår norsk. Norsk Industri går også inn for å kutte kontantstøtten for toåringer og understreker at nøkkelen til god integrering er at barna kommer i barnehage i tide og lærer godt norsk lenge før de starter på skolen. (ANB)

Annonse
Annonse